Home / Blog / Popcultuur in het oude Rome, en meer luisterwaardige podcasts over media

Popcultuur in het oude Rome, en meer luisterwaardige podcasts over media

LATER LEZEN

Het blog heeft even stil gelegen wegens mijn ongeluk maar dat betekent niet dat ik in deze periode geen podcasts heb gemaakt. De meest recente gaat over het oude Rome – want de Mediadoctoren houden van geschiedenis. (beschrijving onder de player)

U kunt deze podcast ook beluisteren via iTunes, Stitcher, Spotify of bekijken via YouTube

De moderne tijd kenmerkt zich door massamedia: boeken, kranten en de elektronische media van de twintigste eeuw hebben we een grote invloed op hoe wij ons leven vormgeven en hoe we onszelf beleven. In de moderniteit dwepen we ook met de oudheid. Daardoor staat de Romeinse tijd zowel heel ver als heel dichtbij ons. In hoeverre kunnen we uitingen uit de Romeinse tijd zien als voorlopers van onze populaire cultuur? Hoe maakten Romeinse winkeliers reclame? Wat schreven mensen op muren? En hoe zit het met de goden en de spelen?

In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over popcultuur in de Romeinse tijd, samen met classicus Miko Flohr van de Universiteit Leiden.

Er is een interview met historicus en blogger Jona Lendering over de manier waarop hedendaagse media de oudheid en representeren en een item over de verbeelding van de goden in recente media – zie beneden. [snel kijken].

Andere afleveringen die u wellicht gemist heeft:

TV en moraliteit, met Tonny Krijnen (EUR). Over de invloed van televisie op ons moreel kompas (met veel Temptation Island!).

Gekte en de media, met Patricia Pisters (UvA). Over hoe bij nieuwe media nieuwe geestesziektes horen, en over hoe media madness representeren.

Queer media, met Sudeep Dasgupta (UvA). Over hokjes, identiteit en media die niet alleen queer representaties laten zien, maar ook queer zijn.

Lezersonderzoek, met Thomas Boeschoten (UU). Over de manier waarop het AD data-onderzoek gebruikt en de invloed daarvan op journalistieke inhoud.

Het taboe op ontrouw, intiem met alleen Vincent en Linda. Over de rol van de media in het bestendigen van het taboe op vreemdgaan.