Home / Blog / Star Trek Into Darkness handreiking aan hardcore fans

Star Trek Into Darkness handreiking aan hardcore fans

LATER LEZEN

In Nederland gaat de nieuwste film uit de Star Trek-franchise pas 6 juni in première, in andere landen is hij al uit. Star Trek bestaat sinds 1968 en heeft in die ruim vier decennia een grote schare trouwe fans opgebouwd. Het is onmogelijk die tevreden te houden. In 2009 werd het Star Trek-universum nieuw leven in geblazen door regisseur J.J. Abrams die voor de onmogelijke taak stond een film te maken over captain Kirk, de centrale figuur uit de eerste serie. Abrams deed dit door de geschiedenis van Star Trek te herschrijven, door een alternatief universum in het leven te roepen. De karakters zijn hetzelfde, de gebeurtenissen zijn alleen anders. Zo blijft het voor de oude fans spannend wat er gaat gebeuren, en kunnen nieuwe fans makkelijk instappen.

Into Darkness is een vervolg op die film en gaat dus door in dit alternatieve universum. De film zit vol met verwijzingen voor de fans: running gags en typische eigenaardigheden van de personages. Omdat dit de tweede film is, krijgen de personages nu wat meer diepgang. Captain Kirk wordt gespeeld door de jonge acteur Chris Pine die goed naar zijn voorganger William Shatner heeft gekeken. Hij praat op dezelfde manier en heeft evenveel bravoure. Dit keert ook bij Spock terug. Acteur Zachary Quinto en voorganger Leonard Nimoy delen daarbij ook nog eens een aantal scènes. De aanwezigheid van Nimoy is niet toevallig: de oude Spock lijkt vooral bedoeld om de film te zegenen, alsof daarmee tegen de hardcore fans gezegd wordt dat het okay is.

De film is een echte Star Trek-film. Er wordt veel met de hand gevochten, net als in de originele eerste serie, en er is een prachtige, gekke M-klasse planeet. Technologie is evenwel belangrijk en in tegenstelling tot in bijvoorbeeld Star Wars speelt technologie ook een cruciale rol in het verloop van de gebeurtenissen. Het Star Trek-universum is een utopie: het is een mooie droomtoekomst voor aarde en het menselijk ras. Daarbij ligt de nadruk op beschaving en correct met elkaar omgaan. Ook dit element heeft een essentiële plek in het verhaal van Into Darkness.

Daarmee is de film een mooie handreiking naar de fans. Trekkies zijn echter bijzonder kritisch en op internet zijn al veel kritieken te vinden. Die laten desalniettemin zien dat Star Trek nog steeds kijkers weet te engageren.

DEEL DIT BERICHT