Home / Blog / Van wie is populaire cultuur? De zaak Wie Is De Mol

Van wie is populaire cultuur? De zaak Wie Is De Mol

LATER LEZEN

Wie Is De Mol-logoIn het consumentenprogramma Kassa! wordt wekelijks een product getest. Mensen – soms expert, soms ‘gewoon’ – proberen producten als antisnurkmiddelen of espresso uit een cupje. Ze houden met een papiertje systematisch hun bevindingen bij. Informatief maar ook vermakelijk. Een tijdje was het populair op kinderfeestjes om samen ook een Kassa-test te doen, bijvoorbeeld naar de beste chips of roze koeken. Dit is een vorm van het toe-eigenen van populaire cultuur. Andere voorbeelden zijn een Idols-competitie als eindfeest in groep 8 of met je vrienden een Wie Is De Mol-weekend organiseren.

Dat laatste is natuurlijk niet zo eenvoudig. Gelukkig zijn er evenementenbureau’s die daarbij kunnen helpen. TB Events bood sinds 2009 Wie Is De Mol-uitjes aan. Sinds juli mag dit niet meer. Producent IDTV spande aan kort geding aan en won.

De strijd tussen producenten van populaire cultuur en de fans van die producties is een bekend thema binnen fanstudies. Wanneer er commerciële tussenpartijen komen, zoals hier met TB Events, wordt die relatie verder geproblematiseerd. Essentieel daarbij is de vraag: van wie is populaire cultuur? Stijn Reijnders laat in zijn proefschrift zien hoe amusementsprogramma’s als Idols voortborduren op bepaalde tradities uit volkscultuur, in dit geval de landjuwelen uit de zestiende eeuw. Uiteraard lagen deze vormen niet juridisch vast en uiteraard heeft Idols haar format wel volledig vastgelegd.

Remco Klöters is jurist op gebied van media- en merkenrecht en beschrijft in een blogpost de zaak Wie Is De Mol. Hij bekritiseert dat IDTV het merk Wie Is De Mol niet gebruikt voor uitjes en vindt Wie Is De Mol niet geschikt als merk. Het is belangrijk dat de wetgevende macht nadenkt over zulke kwesties: hoe ver gaat de bescherming van merken en wanneer behoort iets tot aan het publieke domein? Hoe kan er recht gedaan worden aan de ongelijke machtsverhouding die hier speelt?

Eindnoot: TB Events biedt uiteraard nog steeds de uitjes aan, maar nu onder de namen ‘Wie Is De Rat’ en ‘Wie Is De Verrader’.

DEEL DIT BERICHT