Home / Blog / Wat het voor de mens betekent als ook bossen denken

Wat het voor de mens betekent als ook bossen denken

LATER LEZEN

Het idee dat alles met elkaar verbonden is spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding, van Plato tot the force uit Star Wars. Wetenschappers moesten er lang niets van hebben, maar sinds een jaar of tien wordt er ook aan universiteiten nagedacht over wat panpsychisme wordt genoemd. Waar denken en communicatie conceptueel ooit voorbehouden waren aan de mens, worden deze begrippen nu opnieuw gedefinieerd waardoor het mogelijk wordt te spreken over bossen die denken en cellen die communiceren. Dat heeft alles te maken met veranderingen in het denken over de mens. Het posthumanisme is de filosofische stroming die de mens niet langer als maat der dingen neemt.

Dat is radicaal en soms vervreemdend. Zo hebben schrijvers altijd sterk vanuit het perspectief van de mens geschreven – er zijn opmerkelijk weinig verhalen vanuit het perspectief van bijvoorbeeld een kat, ook al hebben schrijvende kattenliefhebbers zich altijd afgevraagd wat er toch in het hoofd van onze geliefde huisgenoten omgaat. Een andere plek van de mens in de orde der dingen vinden wel bij sciencefiction en fantasy, twee genres die juist buiten de notie van literatuur zijn gehouden.

Dat is betekenisvol, vindt filosoof Rick Dolphijn. Hij is de gast in de nieuwste aflevering van Onder Mediadoctoren om te praten over het Antropoceen en het einde van de mens. Dit is een geesteswetenschappelijke kwestie omdat het gaat over de verbeelding van de mens. Het posthumanisme is een filosofische stroming die de mens als constructie ziet en die het humanisme wil herschrijven. De mediadoctoren bespreken wat dit betekent en wat de consequentie is van het loslaten van de mens als maat der dingen.

Meer informatie over deze podcast op de website van Onder Mediadoctoren

DEEL DIT BERICHT