Home / Blog / 3 trends in dancefestivals

3 trends in dancefestivals

LATER LEZEN

Het festivalseizoen is weer van start gegaan en er kan weer ieder weekend volop in de zon gedanst worden – of in de regen als het weer niet meewerkt. Dancefestivals bestaan sinds de jaren ’90 en zijn niet meer weg te denken uit de zomer van de dance-minnende jeugd. De festivals van toen waren groots en gevarieerd opgezet zoals Mystery Land en Dance Valley. De tijden zijn veranderd en we signaleren drie trends.

1. Festivals zijn geordend naar organisator clubavond

Vroeger kwam je op een club af voor de naam: je ging naar de RoXY en dan wist je wat voor muziek je kon verwachten. Later beleefden we de tijd van de DJ: je kwam voor Carl Cox. Nu komen mensen voor de organisator van de avond: Dekmantel, Apenkooien, GZG, waarbij het minder uitmaakt of zij die avond verzorgen in de Trouw of in de Sugar Factory. Aan de organisator leest de bezoeker af wat voor muziek, maar vooral ook wat voor publiek te verwachten is. Dit zien we ook steeds meer bij de festivals waarbij in de promotie geschermd wordt met die namen, in plaats van bijvoorbeeld de line-up sterk te benadrukken.

2. Festivals worden steeds kleiner

Het sleutelwoord is intimiteit. Dit betekent dat het aantal kaarten beperkt is zodat het overzichtelijk blijft en de bezoeker het gevoel heeft echt met elkaar een feestje op te bouwen. Dit kan ook makkelijk, omdat het aantal festivals sterk is gestegen. Vanaf afgelopen weekend zijn er ieder weekend meerdere keuzes. De kleinschaligheid betekent ook steeds meer segregatie. Op De Zon wordt raar aangekeken tegen bezoekers met ontbloot bovenlijf, op Pacha tegen meisjes in hoogsluitende spijkerhotpants met zwarte panty’s.

3. Nieuwe locaties

De kleinschaligheid maakt het mogelijk om af te wijken van de geijkte locaties als Spaarnwoude. Voor een festival met 2000 bezoekers is weinig nodig en we zien dan ook dat organisatoren dit gebruiken om zo dicht mogelijk bij het centrum van de stad te geraken. Hiermee zijn parken een optie geworden (Noorderpark) maar ook sportveldjes, zoals Sportpark Spieringhorn nabij Sloterdijk.

TAGS
DEEL DIT BERICHT