Home / Blog / Beamer-bioscopie: over veranderingen achter de schermen

Beamer-bioscopie: over veranderingen achter de schermen

LATER LEZEN

In steeds meer bioscopen en filmtheaters in Nederland wordt de filmprojector ingeruild voor een digitale beamer. Marktleider Pathé liep al even voor de troepen uit, maar inmiddels gaan ook de middelgrote en kleine ketens en filmhuizen gefaseerd mee in de digitale transitie. Alle spelers in de filmsector hebben zich, samen met de overheid, verenigd in Cinema Digitaal die de overgang coördineert. Met de overstap van 35mm naar binaire codes is een bedrag van rond de 38 miljoen euro gemoeid.

Het succes van 3D-films, die alleen op digitale projectors draaien, vormde de laatste druppel, maar de voordelen van digitale projectie zijn al veel langer duidelijk. Distributeurs hoeven niet langer duizenden filmrollen te laten drukken en naar bioscopen te rijden. Ze sturen nu harde schijven rond, die een factor tien tot twintig goedkoper zijn per kopie. Het milieu wordt niet langer belast met tienduizenden kilometers filmafval en bezoekers krijgen kraakheldere projectie zonder haartjes of tikjes.

Sport, opera, ballet
Daarmee zijn vooral voordelen voor de professionals genoemd, maar hoe zit het met de bezoeker? In het tijdperk van digitale bioscopie kunnen exploitanten hun bioscoop veranderen in een multimedia-centrum, want op digitale projectoren kan je ook (live) sportwedstrijden, opera of ballet tonen of  bedrijfspresentaties en schoolfilmpjes draaien. Maar voor wie af en toe een film bezoekt, verandert er weinig. Hoogstens zal het ontbreken van het ratelen van de projector, soms hoorbaar op de achterste rijen, sommigen opvallen.

De overgang naar naar digitale projectie zorgt ervoor dat achter schermen niet alleen de 35mm-projector, maar ook de operateur verdwijnt. De operateur speelde ooit een grote rol, in de interactie met het publiek. Hij versnelde, vertraagde of herhaalde scene’s of zelfs hele voorstellingen, al naar gelang het publiek dat wilde. De operateur werd ook groot in de populaire verbeelding, in films als Sherlock Jr. (1924), Splendor (1989) of natuurlijk Fight Club (1999). De mooiste film over ouderwetse bioscopen is het Oscar-winnende Cinema Paradiso. Voor wie een romantisch idee wil krijgen van wat er verdwijnt met de komst van digitale beamers, is dit een absolute must-see.

 

 

DEEL DIT BERICHT