Home / Blog / Remake Blue Lagoon een teken des tijds

Remake Blue Lagoon een teken des tijds

LATER LEZEN

Blue Lagoon wordt opnieuw verfilmd. Producent Lifetime maakte bekend dat de opnamen begin 2012 in Puerto Rico van start gaan. Daarmee begint dit verhaal inmiddels al aan zijn vierde levenscyclus, en krijgt elke generatie zijn eigen versie van de film mee. De meeste mensen denken bij Blue Lagoon aan de film uit 1980 met Brooke Shields en Christopher Atkins, maar de oorsprong ligt nog veel verder terug. De basis van het verhaal ligt in de roman Blue Lagoon uit 1908 van Henry de Vere Stacpoole. Deze Ierse scheepsarts maakte vele reizen door de South-Pacific en deed daar de inspiratie op voor zijn vertelling over een jongen en meisje dat schipbreuk lijden en aanspoelen op een onbewoond, exotisch eiland.

In 1923 werd het boek voor het eerst verfilmd, toen nog als stille film, en in 1949 werd er een remake van die film gemaakt. Deze twee Blue Lagoon-films zijn niet erg trouw aan het boek, dat vertelt hoe de jongen en het meisje eerst vrienden en later geliefden worden. De nadruk lag meer op de enorme thematische overeenkomsten met het Bijbelse verhaal over Adam en Eva in het paradijs, dan op de ontluikende seksualiteit. De Blue Lagoon-versie uit 1980 ruimt daar meer plaats voor in, en blijft in die zin dichter bij de roman. Desalniettemin werd in de naaktscenes het haar van Brooke Shields vastgeplakt op haar borsten, zodat het geheel niet te onkuis zou worden. (Shields torende overigens ook ver boven haar tegenspeler uit, en omdat mannen groter ‘horen’ te zijn, liep zij in de scenes op het strand in een speciaal gegraven greppel naast hem)

Het is de vraag hoe deze versie eruit zal gaan zien. Lifetime is een ‘vrouwenzender’ en maakt veel zoetsappige, romantische verhalen, al verraste de studio met een remake van Steel Magnolias, alleen dan met een volledig Afro-Amerikaanse cast. Het is dan ook niet zozeer interessant om te kijken waar de film afwijkt van het origineel, maar naar de manier waarop elke film een spiegel is van zijn tijd. De grofweg elke 25 jaar verschijnende Blue Lagoon-verfilming is daarvoor bij uitstek geschikt.

TAGS
DEEL DIT BERICHT