Home / Blog / Bruce Willis is met pensioen, zijn geautoriseerde deepfake neemt zijn klussen over

Bruce Willis is met pensioen, zijn geautoriseerde deepfake neemt zijn klussen over

LATER LEZEN

Bruce Willis heeft afasie en kondigde daarom in maart zijn pensioen aan. Dat is jammer voor de fans, maar ook voor hemzelf en de bedrijven die graag nog geld hadden verdiend aan zijn roem. Maar niet getreurd: Willis heeft een digitale twin die het stokje voor hem kan overnemen, zo schrijft Freethink.

In 2021 gaf hij een productiemaatschappij toestemming om een deepfake van hem te maken. Het bedrijf trainde een AI met 34.000 beelden van Willis (in zijn jongere jaren). Deze deepfake verscheen vervolgens in een aantal reclames, waarvoor Willis naar schatting $1-2 miljoen kreeg. Goed betaald voor een klus waarvoor je niets hoefde te doen.

De geautoriseerde deepfake is ook in de toekomst beschikbaar voor klussen, het enige dat nodig is is toestemming van Willis of zijn nalatenschap. Het is een ideale manier voor celebs om zowel geld te verdienen aan deepfakes en de controle te behouden. Het roept dan ook de vraag op of deepfake de juiste benaming is voor deze goedgekeurde digitale tweeling.

Punt van zorg: wat doet dit voor de arbeidsmarkt van beginnende acteurs? Hoe kan je die felbegeerde reclameklussen krijgen die aan het begin je huur betalen, als de klonen van de grote sterren der aarde al het werk doen? ┬áKlonen waarmee je ook nog eens veel makkelijker kunt werken omdat ze alles doen wat jij wilt – zie de film S1m0ne uit 2002 waarin dit idee al centraal stond.