Home / Blog / De chihuahua als heilige afwijking: duiding van Paris Hiltons beste vriend

De chihuahua als heilige afwijking: duiding van Paris Hiltons beste vriend

LATER LEZEN

Paris en TinkerbellDe chihuahua is bijzonder populair als statussymbool. Dat is natuurlijk geen goede reden om een huisdier te nemen en dierenvrienden waarschuwen volop tegen zulke praktijken. In 2009 rapporteerden media zelfs over het Paris Hilton-syndroom: de stijging in het aantal verlaten chihuahua’s veroorzaakt door de roem van Tinkerbell Hilton, de chihuahua van Paris Hilton.  Hilton was zeker niet de eerste celeb om met deze hond te pronken. Volgens socioloog David Redmalm gaat het hier om een fixatie die al vanaf de negentiende eeuw bestaat. In een recent artikel [abstract] analyseert hij de populariteit van de chihuahua. Hij stelt dat het beestje een holy anomoly is, een heilige afwijking.

Methode en achtergrond
Redmalm is een promovendus die onderzoek doet naar de relatie tussen honden en mensen. Voor deze studie onderzocht hij tien handboeken over chihuahua’s en de realityshow  The Simple Life waarin Tinkerbell een belangrijke rol speelt. De chihuahua is zowel een levend dier als een tekst: een sociale constructie in onze samenleving die geladen is met betekenis. Redmalm gebruikt vertooganalyse om die betekenis te ontrafelen.

Chihuahua’s waren niet altijd modeaccessoires. De Tolteken en Azteken fokten het dier al in de negende eeuw. Ze werden gebruikt voor rituelen en als voedsel. Toen de Spanjaarden Midden-Amerika kwamen koloniseren, werden de dieren vrijgelaten en leefden ze in de Mexicaanse bergen. Later werden ze opnieuw getemd.

Kwetsbaar stukje natuur
De chihuahuahandboeken bekritiseren allemaal  de chihuahua als trend, maar beloven tegelijkertijd een schattig hondje. De aanschaf van een chihuahua wordt gepresenteerd als uitdaging: je koopt een stukje liefde, maar je moet die liefde wel verdienen. De boeken benadrukken de wolvenafkomst van de chihuahua, maar laten ook zien dat het beestje erg kwetsbaar is. Het baasje wordt aangemoedigd de baas te zijn, omdat anders het dier onuitstaanbaar wordt.

Ook in The Simple Life signaleert Redmalm meerdere tegenstellingen: “human/animal, synthetic/authentic, tame dog/wild wolf, rational male/irrational female, subject/object, social being/biological organism, adult/child, rich/poor and verbal/mute” (p. 106). Realitytelevisie is zelf doordrenkt met de tegenstelling tussen echt en namaak. De persona Paris Hilton past daar goed bij: ze wordt gezien als volkomen oppervlakkig en gemaakt, alswel als persoon met een eigen wil en handelend vermogen. Ze wordt geassocieerd met white trash, maar is de rijke erfgenaam van een van ’s werelds bekendste families. Ze heeft een afkeer van viezigheid en dieren en moet daarom steeds daar klusjes mee doen. Zo moet de overheersing van de mens boven het dier worden herbevestigd. Paris is echter niet vies van Tinkerbell en kust haar zelfs op de mond. Tinkerbell en Paris versterken volgens Redmalm elkaars ambiguïteit.

Heilige bonsaiwolf
Onze Westerse wereld kent binaire tegenstellingen, opposities zoals de tegenstelling tussen subject (handelend wezen) en object (ding) en de tegenstelling tussen cultuur en natuur. Chihuahuas ondermijnen deze tegenstellingen. De chihuahua is zowel een trouwe metgezel als een handelsgoed. De chihuahua stamt af van de wolven, terwijl het inmiddels een heel sociaal dier is. In dat laatste lijkt de chihuahua op het bonsaiboompje: het toont de overwinning van de mens op de natuur.

Fenomenen die zulke binaire tegenstellingen overstijgen zijn afwijkingen. Redmalm noemt ze heilig omdat ze zulke speciale aandacht krijgen. In premoderne samenlevingen zou dat gebeuren in de vorm van rituelen. De lessen van Tinkerbell laten zien hoe wij dat anders doen. Redmalm stelt dat populaire media de mythes en rituelen van hedendaagse Westerlingen laten zien. Net als de chihuahua mag Paris Hilton nooit opgroeien (de vergelijking met Peter Pan wordt gemaakt). Ze moet constant haar rol spelen in de ceremonie, afgeschermd van het alledaagse leven. Tinkerbell vervult daarbij de rol van magische afwijking. Het is een speelse confrontatie die het bestaan van de binaire  categorieën bevestigt.

TAGS
DEEL DIT BERICHT