Home / Blog / Discussietool helpt bias van AI in werving- en selectieprocessen te verminderen

Discussietool helpt bias van AI in werving- en selectieprocessen te verminderen

LATER LEZEN

Kunstmatige intelligentie wordt volop gebruikt in werving- en selectieprocessen. Organisaties en bedrijven hopen zo de meest geschikte kandidaat te kiezen. De Hogeschool van Amsterdam ontwikkelde een discussietool die organisaties kunnen inzetten om bias te verminderen.

Het voordeel van het gebruik van AI is dat irrelevante persoonskenmerken automatisch buiten beschouwing kunnen worden gelaten, waardoor menselijke bias wordt weggenomen. Zo zouden ook nieuwe groepen kandidaten gevonden kunnen worden. Daarnaast is AI efficiënt.

Maar er zijn ook risico’s, zo schrijven onderzoekers Hans de Zwart en Pascal Wiggers:

“Omdat veel van de technologie uitgaat van de huidige (succesvolle) werknemers is er de kans dat je de (weinig diverse) status quo juist handhaaft. Het is nooit uit te sluiten dat er hele specifieke vormen van bias met betrekking tot bepaalde groepen in het systeem blijven zitten, en dit soort systemen kunnen sowieso slecht omgaan met individuen die op een of andere manier afwijken van de norm. Die bias die – ook na een zorgvuldige implementatie – overblijft is dan wel meteen systematisch en schaalt mee met de inzet van de technologie.”

Ze deden literatuuronderzoek en interviewden 22 ontwikkelaars van recruitmentsoftware, recruiters, gebruikers van deze software en domeinexperts. Op basis van dat onderzoek stelden ze de AI in Recruitment (AIR) Discussietool op. De tool helpt om vijf vragen te beantwoorden:

1. Wat is voor jouw organisatie eerlijke en rechtvaardige werving en selectie?

2. Hoe zit het met de benodigde data?

3. Blijft de mens de baas over het proces?

4. Is jouw organisatie en is de technologie onbevooroordeeld?

5. Weet je zeker dat de technologie werkt en dat het blijft werken?

De Zwart en Wiggers wijzen erop dat hoewel vaak gezegd wordt dat de mens die de uiteindelijke beslissing neemt binnen werving- en selectie, dit alleen geldt voor het aannemen van de kandidaat. In het proces van afwijzing is “vaak al de machine die kiest, zonder enige menselijke tussenkomst”. Waakzaamheid is daarbij geboden, die de tool kan bieden.

Klik hier voor het onderzoeksrapport en hier voor toelichting op de tool. 

DEEL DIT BERICHT