Home / Blog / Egyptische vrijheidsstrijders als doelgerichte zombies

Egyptische vrijheidsstrijders als doelgerichte zombies

LATER LEZEN

Gisteren werd in de VS de finale van het tweede seizoen van de Amerikaanse zombieserie The Walking Dead uitgezonden. Net als allerlei andere films, comics en games gebruikt deze serie zombies voor filosofische, sociologische en psychologische beschouwingen op onze samenleving. De zombiemetafoor wordt ook in de maatschappij veelvuldig gebruikt – de economie, onderwijs en zelfs illegale vluchtelingen worden met zombies vergeleken. De ‘echtheid’ van zombies blijkt bijvoorbeeld ook uit de waarschuwing van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC, het Amerikaanse RIVM) voor de zombie apocalyps.

Zombies vinden hun herkomst in Amerikaanse angst voor Haïtiaanse voodoo en zombies zijn steeds gebruikt om alle angsten op te projecteren, zoals angst voor een atoomoorlog, biochemische wapens of consumentarisme. Steeds gaat het daarbij om angst om de controle over ons leven te verliezen. Zombies symboliseren het einde van de wereld en dat wordt in onze tijd vaak gekoppeld aan de invloed van de media.

In zijn nieuwste boek Media Life stelt ook mediahoogleraar Mark Deuze dat onze gemedieerde maatschappij lijkt op de wereld na de zombie apocalyps. Dit argument van geestdodende media is verre van nieuw (zie bijvoorbeeld de klassieker Amusing Ourselves To Death), maar Deuze’s uitleg is wel verfrissend. Zombie zijn is niet erg. Hij vergelijkt de demonstranten in Egypte met zombies: het zijn geen individuen en ook geen volledig collectief, maar ze werken wel samen voor het grotere goed. Deuze zegt “[b]y being a zombie, we can move past what is holding us back.”

Een uitgebreide versie van dit stuk verscheen op DeJaap

DEEL DIT BERICHT