Home / Blog / Televisiedrama als waakhond

Televisiedrama als waakhond

LATER LEZEN

In de openingsminuten van de geweldige HBO-serie Watchmen zit een klein jongetje in de bioscoop te kijken naar een stille film over Bass Reeves, een van de eerste zwarte deputy U.S. Marshalls in Amerika. Ondanks de begeleidende pianomuziek zijn er sirenes hoorbaar. Want buiten de bioscoop staan de straten in brand. Letterlijk en figuurlijk. Winkels worden geplunderd, mensen op straat worden aangevallen, en gedood. Er wordt zelfs geschoten uit een klein vliegtuigje dat keer op keer laag over de straat scheert. ‘Tulsa 1921’, verschijnt er vervolgens in grote, gele letters beeld.

Wat we zien is de Tulsa Race Massacre, het dodelijkste voorval van racistisch geweld uit de Amerikaanse geschiedenis waarbij een maniakale menigte witte mannen (veelal in witte gewaden) het twee dagen lang gemunt had op het welvarende Greenwood District, toen ook wel ‘Black Wall Street’ genoemd.

Niet in de schoolboeken
Ik weet niet hoe het met jullie zat maar zelf heb ik direct na deze indrukwekkende en gruwelijke openingsminuten het beeld op stil gezet om op te zoeken of dat wat ik zag, was gebaseerd op de werkelijkheid. Ik schrok me werkelijk wezenloos toen ik ontdekte dat het niet alleen echt was gebeurd, maar ook aan honderden zwarte mensen het leven had gekost. En dat zoiets ook op andere plekken in Amerika was voorgevallen. Watchmen had in de openingsminuten niks overdreven.

Ik was niet de enige die naar aanleiding van de aflevering direct ging googelen. Die avond in 2019 toen het op HBO verscheen was niet ‘Watchmen’ maar ‘Tulsa’ trending op social media in Amerika. De Tulsa Race Massacre was, tot Watchmen het op een zondagavond bij HBO onder de aandacht bracht, namelijk een bewust onderbelicht en zelfs begraven stukje Amerikaanse geschiedenis dat niet in de Amerikaanse schoolboeken voorkwam (ik denk niet dat ik hoef uit te leggen waarom). Het was voor veel kijkers de eerste keer dat ze er over leerden. Twee jaar na de release van Watchmen was het precies honderd jaar geleden dat de gruwelijkheden in Tulsa hadden plaatsgevonden, en dankzij Watchmen en de aandacht die de serie kreeg wisten opeens heel veel Amerikanen (en Europeanen zoals ondergetekende) wat er die twee dagen in Tulsa was voorgevallen. Allemaal dankzij een tv-serie.

Dat tv-series impact hebben, hoef ik jullie niet te vertellen. Series zijn vermakelijk, uiteraard, maar ze kunnen je ook dingen leren. Ze kunnen je laten kennismaken met andere werelden, met mensen die niet op je lijken en dus ook met stukjes belangrijke geschiedenis waarvan je anders geen weet had gehad.

Rechterlijke dwaling
Zo ontdekte het Verenigd Koninkrijk de afgelopen weken dankzij de televisieserie Mr Bates vs The Post Office (zie onder in deze nieuwsbrief meer) pas hoe schandalig hun Post Office, een instituut in het land, jarenlang was omgegaan met duizenden van diens filiaalhouders. Filiaalhouders (of ‘sub-postmasters’) die overal in het land een klein, vaak kneuterig postkantoortje runden en tussen 1999 en 2015 onterecht werden beschuldigd van het verduisteren van vele tientallen duizenden ponden. Deze sub-postmasters raakten vervolgens vaak alles kwijt wat ze hadden, werden aangeklaagd en enkelen werden zelfs veroordeeld. Zelfs toen al duidelijk was dat het probleem niet bij de mensen, maar bij de door de Post Office geïnstalleerde boekhoudsoftware lag.

Het is een enorm schandaal en een van de grootste rechterlijke dwalingen uit de recente geschiedenis van het land. Iets dat daarom uiteraard veelvuldig in het nieuws is geweest. Maar toch ontstond er pas echt ophef, toen er deze maand een vierdelige dramaserie over het schandaal werd uitgezonden op televisie. En als ik ophef zeg bedoel ik OPHEF. Mensen waren boos. De voormalig directeur van de Post Office heeft vanwege de ophef inmiddels haar koninklijke onderscheiding teruggegeven (wel pas nadat een miljoen mensen hierover een petitie hadden getekend) en de regering heeft een spoedwet aangenomen om de slachtoffers sneller te compenseren en hun veroordelingen teniet te doen. Hoera dus voor de televisieserie!

Laten we daarom heel hard hopen dat er in ons land snel een serie over het Toeslagenschandaal komt. Hilversum, lezen jullie mee?

eerder in Anke’s nieuwsbrief I Like To Watch. Daarin bespreekt ze tweewekelijks ontwikkelingen in televisieland en geeft ze actuele serietips. Abonneren kan hier

DEEL DIT BERICHT