Home / Blog / ‘Fabeltjesfuik’ lastig met onderzoek te staven

‘Fabeltjesfuik’ lastig met onderzoek te staven

LATER LEZEN

Corona maakt de gevolgen van nepnieuws en desinformatie goed zichtbaar: op sociale media en tijdens demonstraties uit een luidruchtige minderheid hun wantrouwen naar media, overheid en wetenschap. Het is makkelijk om de schuld daarvan bij media te leggen. Zo betoogde Arjen Lubach in oktober dat het YouTube-algoritme mensen een parallelle werkelijkheid inzuigt: ze lopen in een ‘fabeltjesfuik’. Deze claim is moeilijk met onderzoek te staven, schrijf ik in mijn Brainwash-column van deze week.

Studies naar de wijze waarop mensen naar nieuws zoeken laten geen bewijs zien voor filterbubbels of algoritmes die daarop zouden sturen. Een algoritme kan bovendien nooit het hele verhaal zijn, je moet ook kijken naar de gemeenschap die zich heeft gevormd.

Voor de toekomst blijft het relevant om te bestuderen hoe mensen online naar informatie zoeken en hoe radicalisering werkt. In de tussentijd moeten we ook iets bedenken voor die luidruchtige groep die nu met hun wantrouwen de volksgezondheid bedreigt. Wanneer ze erachter komen dat hun complottheorieën niet kloppen, ligt bovendien een risico van verdere radicalisering op de loer.

Lees de hele column op Brainwash

 

TAGS
DEEL DIT BERICHT