Home / Blog / Gamergate is de Zwarte Piet-discussie op het wereldtoneel

Gamergate is de Zwarte Piet-discussie op het wereldtoneel

LATER LEZEN

GamergateAfgelopen week verscheen er een item bij EenVandaag over #gamergate, de finaal uit de hand gelopen discussie over de rol van vrouwen in games. Hoera voor EenVandaag, want wat een Amerikaanse probleem lijkt, is een probleem van de hele wereld. Het begon als een relatief rustige discussie, die al enkele jaren broeide, maar die de afgelopen maand ineens explodeerde. Nu worden vrouwen bedreigd en bespuugd en kwam ik ineens het werkwoord doxxen tegen: het op straat gooien van iemands persoonlijke informatie.

In het kort: een maand geleden publiceerde een woedende gamer een lasterlijk artikel over zijn ex-vriendin vol met makkelijk te weerleggen beschuldigingen. Onder meer suggereerde hij dat zijn ex naar bed ging met game-recensenten om een betere beoordeling te krijgen voor haar eigen games. Volstrekt dubieuze aantijgingen. Toch was dat reden genoeg voor een groep woedende gamers om vol op het orgel te gaan en een reeks bedreigingen te sturen naar een aantal kritische vrouwen (en uitsluitend naar de vrouwen, zo blijkt hier). De discussie etterde zo een maand voort, tot niemand meer kon schrijven over vrouwen en games zonder direct bedreigd te worden, openlijk en persoonlijk. Bij EenVandaag leggen ze dat prachtig uit.

Inclusieve gamecultuur
Maar er is meer de hand dan een groepje op hol geslagen gekkies. De gamewereld is, net als het hele internet, begonnen als plaats waar iedereen terecht kon. Zelfs nerds, die in de grote boze echte wereld vaak op hun kop in de prullenbak werden gezet. Games waren inclusief. Daar kon de grootste nerd de grootste held zijn. Iedereen kreeg in ieder geval een eerlijke kans. En in den beginne was ook sekse geen onderwerp. De gamewereld was eventjes het ideaal van vrijheid en tolerantie. Ik heb er zelf maar al te hard van genoten. En hoewel de wereld en het internet sindsdien hard veranderd zijn, is die gedachte blijven leven.

En dan komt een groepje activisten en moraalridders ineens het tegenovergestelde beweren. Dat alles wat ze ooit dachten en voorstonden fout is. Vandaar het geweld van hun tegenreactie: #gamergate. Niet vrouwen, maar de gamers zijn onderdrukt. Zo zegt een relatief klein maar zéér vocaal groepje gamers.

Bevoorrechte groep
Het punt is dat games niet meer alleen door blanke nerds gespeeld worden. De wereld waarin zij al jaren bevoorrecht zijn moet ineens gedeeld worden met allerlei andere mensen: niet alleen vrouwen, maar ook bejaarden, moslims en zelfs buitenlanders. Een publiek dat meer variatie wil dan alleen de traditionele game waarin de bronstige man een wulpse vrouw moet redden uit de handen van een draak. Het publiek wil nu ook Candy Crush. En The Sims. En games waarin een vrouw een hulpeloze man moet bevrijden. Waarom ook niet?

Deze hele situatie klinkt maar al te bekend: een bevoorrechte groep ziet de bui al hangen en schiet in de verdediging. Zij zeggen dat ze aangevallen worden, onderdrukt door politiek correcte media en hun aanhang van moraalridders. Zij zien zichzelf als de echte slachtoffers. Gamergate is de Zwarte Piet-discussie op het wereldtoneel. Het gaat niet meer om de vlam waarmee het ooit begonnen is, om Zwarte Piet, of om de hulpeloze vrouwen in Grand Theft Auto, maar om de reactie. Om de bedreigingen, om de bulkende haat gericht op buitenstaanders, om de georganiseerde campagnes om iedereen weg te pesten die het waagt om kritisch te zijn.

Het gaat om de boze, blanke man die in een rap globaliserende wereld zijn exclusieve positie aan het verliezen is. Schuimbekkend gaan ze tekeer tegen elke verandering. En de boze, blanke man is nog steeds de grootste groep in landen als de VS en Nederland en zeker de best georganiseerde groep. Lees hier een uitgebreid verhaal over hun strategie. Het is zeer de moeite waard. #Gamergate is niet de eerste keer en zeker niet de laatste keer dat zoiets gebeurt. Maar Zwarte Piet wankelt. En ik kijk uit naar de eerste Super Maria Sisters. Dat hebben ze mooi voor elkaar, met al hun lawaai.

Dit stuk verscheen eerder op Tims blog De Turbo Blog.

DEEL DIT BERICHT