Home / Blog / Gebruik je smartphone als wegwerpcamera

Gebruik je smartphone als wegwerpcamera

LATER LEZEN

Er zijn talloze foto-apps voor smartphones beschikbaar, of het nu gaat om Hipstamatic, Instagram of een andere variëteit. Wat daarbij vaak opvalt is de retro-look en hang naar ouderwetse fotografie. Om te beginnen zijn de foto’s  vierkant, in plaats van in een breedbeeldverhouding. Daarbij worden de kraakheldere digitale kiekjes aangepast om eruit te zien alsof ze gemaakt zijn met een speelgoedcamera uit de jaren zeventig. Ze hebben weinig contrast, kampen met vloeiende kleuren en met lichtlekken, alsof het klepje van de camera niet goed sloot en het rolletje al is belicht.

Deze app’s bieden nieuwe mogelijkheden zoals geo-tagging, digitaal bewerken en direct verspreiden. Tegelijkertijd imiteren ze dus juist ook oude fotocamera’s. Dit opnemen van eigenschappen van een oud medium in een nieuw medium noemen we remediation. Zie bijvoorbeeld Incredibooth, een app van dezelfde ontwikkelaars als Hipstamatic, die de ervaring van een pasfotohokje nieuw leven inblaast op de smartphone. De link met het oude medium wordt ook gelegd door de HipstaCase, die het uiterlijk van je iPhone op één lijn brengt met de retro-touch van je foto’s.

Een nieuw voorbeeld van remediation is de Disposable Series, die de ervaring van een wegwerpcamera terug haalt. D-series heeft lak aan de real time-focus van de digitale wereld en toont de gemaakte foto’s pas wanneer het rolletje vol is. Je geeft een wegwerpcamera door met een groep vrienden, alleen dan virtueel. Je maakt een D-cam aan en nodigt vrienden uit om de camera mee te delen en, net als bij een wegwerpcamera, heb je een rolletje van 24 foto’s. Wanneer iemand een foto schiet, gaat de teller bij iedereen naar beneden. Net als vroeger kun je de foto’s pas bekijken als het rolletje ‘vol’ en ‘ontwikkeld’ is. Pas op dat moment krijgt iedereen in de groep het hele album te zien.

Foto CC: Evan Wohrman 

DEEL DIT BERICHT