Home / Blog / Dingen die vergaan: de BlackBerry

Dingen die vergaan: de BlackBerry

LATER LEZEN

Begin januari viel het doek: de BlackBerry is dood. Alle ondersteunende diensten zijn gestopt waarmee de ooit zo populaire telefoon onbruikbaar is geworden. In de jaren 00 was de BlackBerry een fenomeen, aanvankelijk onder zakenmensen maar later vooral onder jongeren. Een mobiele telefoon, maar dan met een qwerty-toetsenbord, waar je kon chatten (‘pingen’) en e-mailen. NRC Handelsblad schreef een mooie necrologie.

“De BlackBerry werd omarmd door bankiers, advocaten en politici zoals Barack Obama. Ook Jan Peter Balkenende was een adept. Toen de toenmalige premier in 2004 in het ziekenhuis belandde vanwege een agressieve bacterie in zijn voet en daarom verstek moest laten gaan bij Prinsjesdag, kon hij wél vanuit zijn bed e-mails blijven versturen „via zijn BlackBerry zakcomputer”, meldde NRC destijds.

Maar hoe handig ook, het gebruik van de BlackBerry’s had wel een prijs, noteerde Joris Luyendijk in 2012, toen hij langdurig schreef over de Londense City. Daar gelden, zo schreef hij, toch al „bizarre werktijden”. Maar sinds de BlackBerry ten tonele verscheen hebben werknemers nooit meer rust, ze zijn „permanent bereikbaar; in de avond, weekend, vakanties…””

De BlackBerry was vroeger zo populair dat je toen niet kon geloven dat er ooit een einde aan zou komen, net als met de dominantie van Nokia op de mobieletelefoonmarkt. Het apparaat zal niet vergeten worden: het is een perfecte manier om te verbeelden dat een film of serie zich afspeelt in het eerste decennium van het nieuwe millennium.

Overigens heeft de eigenaar van het merk laten weten te werken aan een nieuwe BlackBerry, die ze gek genoeg anders noemen.

TAGS
DEEL DIT BERICHT