Home / Blog / Geen consensus over wat online lastigvallen is

Geen consensus over wat online lastigvallen is

LATER LEZEN

Iedereen klaagt erover: de grote hoeveelheid gekkies en trollen op sociale media, die je ongevraagd en ongewild komen lastigvallen of uitschelden. Het is een groot probleem waarmee vooral Twitter kampt. Ik ga zelf gul om met de block-functie: iedereen die ik onprettig vind gaat achter een block. Twitteraars maken daar zelf keuzes in: wat ik irritant vind, vindt een ander best te doen. Waar een ander iets schelden vindt, kan ik dat als grapje zien. Dat gebrek aan overeenstemming over wat lastigvallen inhoudt zit ook wetenschappers dwars [abstract].

Drie onderzoekers van het Illinois Institute of Technology wilden een schaal ontwikkelen waarmee online harassment gemeten kan worden. Ze stelden items op als  ‘User engages in or attempts to start arguments with people, groups, or social movements that the user disagrees with’. Vervolgens lieten ze een panel van mensen twintig willekeurige tweets uit hun steekproef zien. Iedere tweet werd door twee personen gecodeerd.

Dat ging niet goed. Er was zeer lage overeenstemming tussen de codeurs: maar 52,0 procent. Dat kan liggen aan de instructie. De onderzoekers codeerden daarom eerst zelf een aantal tweets, legden die aan de codeurs voor en selecteren daarna de codeurs die voor zeventig procent overeenkwamen met henzelf. Deze codeurs moesten vervolgens weer twintig tweets coderen. Ook hier bleek echter een te lage overeenstemming: 63,9 procent.

In een derde ronde maakten de onderzoekers de beoordelingsschaal kleiner: in plaats van een 5-punts schaal (1= zeer onkarakteristiek tot 5= zeer karakteristiek) moesten de codeurs hun analyse aangeven op een 3-punts schaal ( 1= onkarakteristiek, 2= ik weet het niet zeker, 3= karakteristiek). Bij het coderen werd nu een overeenstemming van 70,0 procent behaald.

De codeurs gebruikten vaak ‘ik weet het niet zeker’ waar de onderzoekers zelf vonden dat het karakteristiek was voor lastigvallen. Dat kan aan de schaal liggen, maar waarschijnlijker is dat mensen andere ideeĂ«n hebben over wat online agressie, ruzie zoeken en vijandigheid Ă­s.

Uiteindelijk willen de onderzoekers een goede schaal maken waarmee computers kunnen beoordelen wat hieronder valt om zo te kwantificeren hoeveel tweets vallen onder lastigvallen. Dat lijkt me momenteel niet haalbaar: als mensen al niet overeenkomen over wat is iets, is het onmogelijk om een computer wel de inschatting te laten maken. Beter is om kwalitatief onderzoek te gaan doen naar verschillen in opvattingen: hoe wegen mensen zo’n tweet en welke factoren spelen daarbij een rol?

DEEL DIT BERICHT