Home / Blog / Wie zijn de deelnemers aan ‘alt-right’: een categorisering op basis van taal

Wie zijn de deelnemers aan ‘alt-right’: een categorisering op basis van taal

LATER LEZEN

‘Alt-right’ is volop in het nieuws. De aanduiding wordt gebruikt als verzamelterm voor groepen in Amerika. Er is daarbij veel kritiek: is het niet beter om deze mensen extreem-rechts te noemen, of nazi’s? Een probleem daarbij is juist dat de alt-right geen eenduidige groep is – niet in hun politieke ideologie en niet in hun demografische samenstelling (al gaat het merendeels om witte mannen).

Het Alt-Right Open Intelligence Initiative is een onderzoeksgroep voortgekomen uit de Digital Methods Summerschool van de UvA. Deelnemers wilden de alt-right-beweging in kaart brengen. Promovendus Tim Squirrel analyseerde The_Donald, een gemeenschap op Reddit met meer dan 450.000 abonnees. The_Donald is volgens hem de broedplaats van alt-right. Squirrel stelt dat er sprake is van een gedeeld idioom. De alt-right krijgt daarmee steeds meer een gedeelde identiteit.

Squirrel maakte een taxonomie van groepen, op basis van hun taalgebruik. In de blockquotes steeds hun meest gemeenschappelijke woorden.

4chan shitposters
De trollen van 4chan zijn al langer berucht (zie wat wij eerder schreven over 4chan en de relatie met FoxNews). Ze proberen mensen uit te lokken, vaak met racistische en seksistische opmerkingen. Het gaat om trollen: ze doen dat expres om een emotionele reactie op te roepen, waarna ze triomfantelijk roepen dat het allemaal voor de lol was. De 4chan shitposters grossieren vooral in memes en hun woorden verwijzen dan ook naar termen uit memes.

kek, Pepe, deus vult, tendies, God Emperor Trump

Anti-progressieve gamers
Deze groep trollen heeft elkaar gevonden toen ze radicaliseerden tijdens GamerGate. Naast hun liefde voor games, deelt deze groep hun haat voor Social Justice Warriors (SJW), LHBTQs en feministen. Ze praten veel over populaire cultuur omdat ze vinden dat grote mediabedrijven voor hen door de knieën gaan.

SJW, snowflake, pandering, tumblr, feminist, triggering, GamerGate, virtue signalling

Men’s rights activisten
Mannenrechtenactivisten zetten zich niet alleen in voor betere voogdijregelingen voor vaders, ze zijn op Reddit ook fervent antifeministisch (zie TheRedPill). Ze schrijven over hun haat voor vrouwen, die zij schuldig vinden aan hun gebrek aan seks.

females, cuck, bitch, Chad, alpha, beta, omega

Anti-globalisten
Niet te verwarren met de linkse beweging met deze naam. Anti-globalisten op Reddit houden van mensen als Steve Bannon en Sean Hannity, en van complottheorieën. Ze zijn geobsedeerd met George Soros en gebruiken hyperbolische samenzweringstaal die wellicht absurd klinkt, maar die volgens Squirrel steeds coherenter wordt.

globalist scum, the establishment, puppets, elites, masters, George Soros, cultural Marxist

White supremacists
Expliciet racisme is verboden op Reddit en daarom vind je er weinig taal die wijst op aanhangers van witte suprematie. Wel is er sprake van impliciet racisme en codewoorden, waarbij met name de islam het moet ontzien.

Islam, (creeping) Sharia, “deus vult”, “western culture”, various racial slurs

Nieuw: gedeelde identiteit

Deze groepen hadden lang weinig met elkaar te maken en gingen online weinig met elkaar om. Er was simpelweg weinig overeenkomstig. Sinds het presidentschap van Trump is dat veranderd. Er ontstond een gedeelde identiteit rond Trump. Verveelde gamers komen op The_Donald in aanraking met complottheorieën en islamofobie. Er ontstaat ook een gedeeld vocabulaire, woorden die alleen zij gebruiken: MAGA (Make America Great Again) bijvoorbeeld. Het woord dat er met kop en schouders bovenuit steekt is cuck, een afkorting van het archaïsche cuckold. Volgens Squirrel is het zelfs de sine qua non van de Alt-Right.

Cuck verwijst naar “men who allow their partners to sleep with other men (and often find sexual gratification in the humiliation of it)”. Op The_Donald wordt het overal gebruikt, in meerdere betekenissen. Je hebt de cuckservative, conservatieven die te soft zijn en toestaan dat hun land (meestal in Europa) overlopen wordt door moslims. Meestal wordt het echter gebruikt voor linkse types, die dan bijvoorbeeld libcuck worden genoemd. Om het lekker verwarrend te maken wordt soms de betekenis helemaal omgegooid, door Reddit-gebruikers die geen onderdeel van de alt-right zijn en die cuck zeggen om mensen die cuck zeggen te bespotten.

Squirrel waarschuwt dat er steeds meer sprake is van gedeelde haat. The_Donald is, net als andere online alt-right-plekken, een ontmoetingsruimte voor witte mannen van alle rangen en standen. Hoe meer tijd ze met elkaar doorbrengen, hoe meer ze zich met elkaar vermengen. Hij besluit: The alt-right isn’t yet united, but it soon will be.

NB: Een aantal van de woorden uit deze studie zien we ook terug onder Nederlandse rechtse internetgebruikers. Zo publiceerde Paul Cliteur dit weekend nog een stuk op ThePostOnline over ‘cultureel marxisme’.

Beeld: Trump en Pepe, de meme die een symbool werd voor alt-right [wiki]

DEEL DIT BERICHT