Home / Blog / Het vak Nederlands, virusuitbraakfilms, dataficatie en het onbegrepen 1984

Het vak Nederlands, virusuitbraakfilms, dataficatie en het onbegrepen 1984

LATER LEZEN

Vier podcastupdates in één, met allemaal veel wetenschap.

Het vak Nederlands krijgt slechte pers: er wordt veel geklaagd over de eindtermen, ontlezing, taalverloedering. De Mediadoctoren verwonderden zich samen met hoogleraar Nederlands en Academische Communicatie Marc van Oostendorp over over het vak Nederlands in relatie tot de media. Er zijn nauwelijks meer studenten te vinden die Nederlands willen studeren, is dat eigenlijk de schuld van media(studies)? Meer info en abonneren.

En lezen, tja, wie doet dat nog? In aflevering 69 stellen de geeks van Geeky Dingen vast dat mensen die het in de media over new speak en Big Brother hebben zelden het boek 1984 gelezen hebben waar die termen vandaan komen. Met mediawetenschapper Dan Hassler-Forest bespreken ze het boek en de film. Meer info en abonneren.

Relevant in het kader van privacy, maar zeker ook binnen andere ethische kaders, is de digitalisering en dataficatie van de samenleving. De Mediadoctoren nodigden Mirko Schaefer, oprichter van de Utrecht Data School uit, om stil te staan bij de rol die mediawetenschap kan spelen in maatschappelijke discussies over en wetenschappelijk onderzoek naar deze processen. Meer info en abonneren.

Het was onvermijdelijk: een aflevering van Geeky Dingen over virusuitbraakfilms. De geeks kozen er vijf die ze bespreken met epidemioloog Jan Pieter Koopman. Het gaat niet alleen over het waarheidsgehalte, maar ook morele vragen en kwesties rond autoriteit. Meer info en abonneren.

TAGS
DEEL DIT BERICHT