Home / Blog / Waarom je Clubhouse geen toegang tot je telefoonboek moet geven

Waarom je Clubhouse geen toegang tot je telefoonboek moet geven

LATER LEZEN

In de afgelopen weken werd de app Clubhouse ineens razend populair – zie onze blogpost van 5 februari. Ik heb de app toegang gegeven tot mijn contacten, want ja, op een nieuw sociaal netwerk wil je graag je bestaande netwerk snel toevoegen. Ik heb nu nog wat invites te vergeven (Clubhouse vult ze automatisch aan, zo exclusief is het allemaal niet) en de app schotelt me een lijst van vrienden voor die ik zou kunnen uitnodigen. Er staat ook duidelijk bij hoeveel vrienden die persoon al op Clubhouse heeft: Peter 132, Roel 122, Hadjar 102. Deze informatie lijkt handig, maar dit is natuurlijk behoorlijk privacygevoelig.

Dankzij deze lijst weet ik namelijk ook dat mijn tandarts 76 ‘vrienden’ heeft en mijn kapper 69. Daarnaast kan ik zien dat het werknummer van een bevriende strafrechtadvocaat 21 contacten heeft op de app. Ik kan niet zien wie dat zijn, maar Clubhouse natuurlijk wel. Mijn persoonlijke telefoonboek is geen lijst van vrienden en kennissen, maar een intiem inkijkje in mijn leven. Ik heb het Clubhouse zonder nadenken cadeau gegeven. En dat terwijl ik heus wel wat dat gratis apps niet echt gratis zijn: ik ben het product, samen met die lijst van contacten.

Zoals zo vaak het geval is, is Clubhouse erg vaag over hun privacy- en databeleid. Hoewel gebruikers zelf de gesprekken die gevoerd worden in de app niet kunnen bewaren, kan Clubhouse dat zelf wel. Nog veel erger is dat je niet zomaar je account kunt verwijderen. Mashable schreef een verontrustend stuk hierover: als je ervan af wilt, moet je een email sturen. De redacteur probeerde dat, maar kreeg geen reactie. Ook op zijn journalistieke, inhoudelijke vragen over het privacybeleid kreeg hij geen antwoord.

DEEL DIT BERICHT