Home / Blog / Hocus pocus, niet iedereen kan podcasten

Hocus pocus, niet iedereen kan podcasten

LATER LEZEN

Afgelopen maand werd bekend dat er inmiddels 2 miljoen podcasts (titels dus, niet afleveringen) beschikbaar zijn in Apple Podcasts, een van de centrale podcastpublicatieplatformen. Dat is een opvallend getal, omdat de grens van 1 miljoen pas een jaar geleden werd gepasseerd. Des te interessanter zijn de cijfers die laten zien dat 26 procent van die 2 miljoen podcasts uit slechts één aflevering bestaan, en hetzelfde percentage tien afleveringen of meer hebben gepubliceerd, waarvan één in het afgelopen jaar.

Want het klinkt zo makkelijk: gewoon op record drukken, online zetten en je hebt je podium. Helaas is dat niet zo: podcasten is hard werken, zie ook dit artikel in VillaMedia van afgelopen week. Al helemaal belangrijk om waarde toe te voegen aan je productie wordt het wanneer je er geld voor wilt vragen, zoals Apple en Spotify onlangs hebben aangekondigd.

Gelukkig bestaat er sinds 2018 het Podcastnetwerk (waar zowel Onder Mediadoctoren als Geeky Dingen vriend van zijn). Het netwerk zet zich in om de open podcastcultuur in Nederland te bevorderen, en helpt daarbij iedereen die een eigen podcast wil beginnen. Na de meivakantie begint de vernieuwde Podcastakademie met een basiscursus.

In een reeks van vier online workshops op dinsdagavond leer je van ervaren makers de contouren van het podcastproductieproces, van opname en montage tot publicatie. In het najaar volgen verdiepende cursussen over specifieke onderwerpen, zoals mixage, interviewtechnieken en storytelling. De Podcastakademie is open voor iedereen, de basiscursus toegankelijk voor absolute beginners. Bij welke 25 procent van de podcasts hoor jij straks?

Om je aan te melden voor de Podcastakademie basiscursus koop je een kaartje. Let op: er is beperkt plek beschikbaar! Om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe cursussen meld je je aan voor de nieuwsbrief van het Podcastnetwerk.

11 mei: Microfoons en audio – door Mila-Marie Bleeksma
Welke microfoon moet je gebruiken in welke situatie, en hoe gebruik je die dan goed?

18 mei: Hoe steekt het podcastlandschap in elkaar – door Misha Melita
Welke genres zijn er en wie maakt wat?

25 mei: Montagevaardigheden 1 – door Jozien Wijkhuijs,
Leer multitrack monteren met materiaal dat je hebt opgenomen als opdracht na de eerste workshop. Je leert ook hoe je van je project een bestand maakt dat je kan uploaden.

1 juni: Publiceren – door Lieven Heeremans
In deze cursus leer je hoe je van je .mp3 een podcast maakt. Je leert wat RSS is, welke hosting platforms fijn zijn om te gebruiken en hoe krijg je een podcast in Apple Podcasts, en waar moet je rekening mee houden bij publiceren?

TAGS
DEEL DIT BERICHT