Home / Blog / Hoe makkelijk kan je met geanonimiseerde data mensen toch herkennen? [Spoiler: vrij makkelijk]

Hoe makkelijk kan je met geanonimiseerde data mensen toch herkennen? [Spoiler: vrij makkelijk]

LATER LEZEN

Onderzoekers van MIT hebben in samenwerking met planologen onderzocht [abstract] hoe makkelijk geanonimiseerde data die steden verzamelen via camera’s, sensoren, enzovoorts, gebruikt kunnen worden om de personen toch te herkennen. De onderzoekers gebruikten twee geanonimiseerde datasets van Singapore: mobiele telefoon-bewegingen in de stad en informatie van het openbaar vervoer.

In beide gevallen wordt een locatie bewaard, terwijl de informatie verder anoniem was voor de onderzoekers. Door deze twee datasets te vergelijken via verschillende algoritmes, konden de onderzoekers binnen de week 17 procent van de gebruikers van het openbaar vervoer matchen met een telefoon. Na vier weken was dit 55 procent en na elf weken behaalde men 95 procent. Als ze de GPS-data van de smartphones gebruikten, slaagde men er in binnen de week al in de 95 procent-match te bereiken.

Voor alle duidelijkheid: op dat moment heb je nog niet de namen en gegevens van de personen in kwestie, maar de onderzoekers geven aan dat iemand met slechte bedoelingen hier al heel veel mee komt om vervolgens dit te koppelen aan wie wie is. De onderzoekers concluderen vooral dat geanonimiseerde data geen garantie is op privacy.

Dit stuk verscheen eerder op Pedro’s blog X, Y of Einstein

DEEL DIT BERICHT