Home / Blog / Nieuwe app om zorg rond Chemsex te verbeteren

Nieuwe app om zorg rond Chemsex te verbeteren

LATER LEZEN

Verslavingszorg en soa-testen zijn in Nederland redelijk goed geregeld, maar worden grotendeels los van elkaar aangeboden. Chemsex – het gebruik van drugs als GHB en crystal meth met de intentie seks te hebben – is een relatief recent verschijnsel dat deze afzonderlijke diensten voor uitdagingen stelt. Zo is het aantal hepatitis-C infecties laag, maar zijn er specifieke groepen mannen die seks hebben met mannen (MSM) die hier extra risico op lopen. Drugsgebruik speelt daarbij een rol. Het AMC, de GGD Amsterdam, Soa Aids Nederland en AIGHD startten daarom NoMoreC, een project om in samenwerking met de gemeenschap het aantal hep-C infecties naar nul te krijgen.

Een nieuw initiatief is Choices, van de kersverse gelijknamige stichting. Zij willen verschillende diensten aan gaan bieden, waaronder een (alcoholvrij) café voor lotgenoten, om verslaving, psychische problemen en infectieziekten aan te pakken. Dat gaat niet direct over Chemsex en/of MSM. Tijdens het landelijk congres van Soa Aids Nederland, eind november, lanceerde de stichting een app: Choices voor Behandeling, Testen en Welzijn, gratis verkrijgbaar in de App Store en Google Play.

Uit de promoflyer:

“Stichting Choices Support Center (Choices) wil mensen helpen bij het vinden van een passende behandeling wat betreft verslaving, geestelijke gezondheid en/of infectieziektes. Choices komt op voor de belangen van mensen met verslavingsproblemen door ondersteunende diensten en hulp aan te bieden.”

Volgens de flyer wordt de app gefinancierd door de AISSR, de onderzoeksschool sociale wetenschap van de Universiteit van Amsterdam, en AbbVie, een farmaceut.

Ik heb de app gedownload. Er zijn aan de start twee mogelijkheden: informatie en locaties. Informatie wijst je de weg naar websites van bijvoorbeeld de depressiehulp, GGZ en MIND Korrelatie. Ook ‘locaties’ leidt tot meer informatie, bijvoorbeeld waar je je kunt laten testen op hiv. De zoekfunctie blijkt niet te werken.

Daarmee doet de app dus niets meer dan een wegwijzer zijn naar bestaande organisaties, die doorgaans bij de doelgroep al goed bekend zijn. Het is onduidelijk waarom dit via een speciale app zou moeten: deze functionaliteit had prima via een website aangeboden kunnen worden. Sterker, dat was fijner geweest want het bespaart moeite en kent minder zorgen over privacy. Bovendien ben je dan vindbaar in zoekmachines – de eerste logische plek waar mensen zoeken naar informatie. Hoewel het belangrijk is verslavingszorg en seksuele gezondheid meer met elkaar te verbinden, is dit echt zonde van het geld.

DEEL DIT BERICHT