Home / Blog / 5 leerpunten uit het nachtleven voor seksuele veiligheid

5 leerpunten uit het nachtleven voor seksuele veiligheid

LATER LEZEN

Vandaag vond voor de tweede keer de conferentie rond het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld plaats. Professionals die werken met deze thematiek kwamen samen om te horen over de voortgang van het actieprogramma en om in deelsessies kennis uit te wisselen. Ik modereerde tweemaal de sessie Veilig in de nacht: de club als safe space.

De nacht is een plek om te experimenteren, om dingen te doen die verder niemand hoeft te weten. Voor veel mensen is het nachtleven zo een plek waar vrijheid en plezier vooropstaan, en waar mensen vaak ook expliciet op zoek zijn naar seksuele ontmoetingen. Dat zorgt ook voor een schaduwkant aan het uitgaansleven. Veel clubs, evenementenorganisaties en festivalorganisatoren zetten zich tegenwoordig gelukkig in om een veilige omgeving te creëren. In deze sessies hoorden van Anne Rodermond (Club Church), en Isabeau Keurnthes en Santi de la Mata (Paradiso) over de successen en uitdagingen van het creëren van een veilig uitgaansleven.

5 leerpunten uit de sessies

  1. Juist omdat er in de nacht andere regels gelden dan overdag, hebben organisaties die verbonden zijn aan de nacht verstand van veiligheid. Andere organisaties kunnen daar veel van leren.
  2. Denk eens na over infrastructuur achter seks.
  3. Bij regels horen consequenties en die moeten voor alle partijen helder zijn. Tegelijkertijd: opvattingen over wat veilig is, veranderen. Regels in steen beitelen heeft daarom niet zoveel zin.
  4. Onze samenleving bestaat uit gemeenschappen. De socialawarenessteams waarmee sommige clubs werken zijn laagdrempeliger dan portiers, en maken het dus makkelijker voor het publiek om iets te melden. Bovendien kennen zij hun achterban (hun community) en zien ze goed wat er speelt of gebeurt in een club.
  5. Ik ben erg fan van het proefschrift van Marijke Naezer waarin zij voorstelt om de seksuele praktijken van jongeren te benaderen als avonturen (zie wat we daar eerder over schreven). Vergelijk het met wildwater rafting: dat is juist zo leuk omdat er ook risico’s zijn. De nacht is bij uitstek een plek voor avontuur. Clubs hebben verantwoordelijkheid in hoe ze dat faciliteren.
DEEL DIT BERICHT