Home / Blog / AI wordt niet slimmer door poep te eten

AI wordt niet slimmer door poep te eten

LATER LEZEN

Cory Doctorow is een Canadese sciencefictionschrijver en blogger die vaak goede inzichten over technologie heeft, zoals zijn ideeën over de enshiffification van platformen. Deze week blogde hij over wat hij de “Coprophagic AI crisis” noemt – coprofagisch betekent dat iets zich met uitwerpselen voedt. De poep in dit geval is nepcontent, geproduceerd door AI in opdracht van mensen die hopen ermee passief inkomen te verdienen, ook wel botshit genoemd.

Nu iedereen en zijn moeder ChatGPT kan gebruiken, zijn ook de beperkingen van AI duidelijk. Mensen met vertrouwen in de kracht van AI werpen dan op dat de intelligentie groter wordt als hij getraind wordt op meer data. ‘Meer data is meer beter’, is het adagium: meer rekenkracht fikst de tekortkomingen van AI. Vergelijkbaar is de bekende trope in sciencefiction dat het toevoegen van rekenkracht zal leiden tot bewustzijn bij computers.

De enorme hoeveelheden botshit op het internet zetten volgens Doctorow een streep door dat idee. AIs worden dan getraind op data die waarschijnlijk zijn gegenereerd door AI, want:

“As the web becomes an anaerobic lagoon for botshit, the quantum of human-generated “content” in any internet core sample is dwindling to homeopathic levels.”

Dit betekent dat meer data AI niet beter gaat maken, maar juist slechter. Goed nieuws dus voor degenen die zich zorgen maken over Judgment Day.

Gevonden via de onvolprezen nieuwsbrief Target is new

Beeld gegenereerd met AI (Lexica), prompt: “a photographic image of a robot that looks like the machines from the movie Terminator, that is sitting down to eat a sandwich with brown ingredients”

DEEL DIT BERICHT