Home / Blog / Trend: slaap (of: de de-stigmatisering van vroeg naar bed gaan)

Trend: slaap (of: de de-stigmatisering van vroeg naar bed gaan)

LATER LEZEN

Jonge mensen van nu slapen langer dan jonge mensen van tien jaar geleden. Dat schrijft de Wall Street Journal in een artikel over The Hottest New Bedtime. Voor Amerikaanse twintigers is die blijkbaar 21 uur. In 2022 pakten zij een indrukwekkende 9,5 uur slaap gemiddeld per nacht. Een 19-jarige student zegt:

“All of a sudden, it’s so much cooler and way more accepted to sleep early, and everyone has just adapted.”

Volgens de krant zouden bedrijven hierop inspelen met dansmatinees en andere overdagevenementen. Op Yelp reserveert 31 procent van de gebruikers tussen 16 en 18 uur, in 2017 was dat 19 procent. Reserveringen na 18 uur en na middernacht zijn gedaald.

Als oorzaak wordt aangedragen dat jonge mensen zich meer bewust zijn van het verband tussen slaap en gezondheid. Een andere genoemde reden is ‘de-stigmatisering’ op sociale media (ik zet ‘de-stigmatisering’ tussen aanhalingstekens omdat op deze manier de term stigma wel erg aan deflatie onderhevig is). Een geïnterviewde geeft dat een derde van haar TikTok ‘for you’ nu bestaat uit mensen die vroeg naar bed gaan.

Of de trend ook in Nederland bestaat, is niet bekend. Recente cijfers zijn niet voorhanden. In 2019 sliepen Nederlanders gemiddeld 7 uur en 12 minuten per nacht.

TAGS
DEEL DIT BERICHT