Home / Blog / In Memoriam: de plaatselijke discotheek

In Memoriam: de plaatselijke discotheek

LATER LEZEN

Tijdens de coronapersconferenties moesten ik en mijn vrienden erom gniffelen: premier Rutte had het steevast over ‘discotheken’ in plaats van clubs. Bij ‘discotheek’ denk ik aan de Brothers in Bunnik, net iets groter dan Bar Dancing Het Stoepje maar niet te vergelijken met de hoofdstedelijke clubs. De traditionele discotheek had het voor corona al moeilijk, er waren er niet meer zoveel over.

In NRC verscheen een mooi stuk dat de neergang ontleedt, met onder andere popprofessor Tom ter Bogt. De jaren 90 waren de hoogtijdagen, zo halverwege de jaren 00 zakte dat in. Festivals waren de boosdoener. Dankzij toegenomen welvaart en mobiliteit onder jongeren konden zij makkelijker een stuk reizen om een van de vele Nederlandse festivals te bezoeken. Die jongeren gingen dan ‘s avonds niet ook nog naar de lokale disco. Daarnaast spelen het rookverbod (2011) en de ophoging van de alcoholleeftijd naar 18 jaar (2014) een rol. Volgens Ter Bogt weken jongeren in grensgebieden daardoor uit naar onze buurlanden.

Discotheken moesten omdenken en veel plekken zijn meer partycentrum geworden, voor bruiloften en andere besloten feesten. Anderen richten zich op specifieke subculturen, bijvoorbeeld met terrorcore- en speedcorefeesten. Extra belemmering: strenge regels voor nooduitgangen, beveiliging en controle aan de deur.

Het stuk eindigt optimistisch: alles komt terug, dus ook de discotheek! Ik ben er niet gerust op. Op de website van de Brothers lees ik dat ook zij in april de deuren sluiten, na 25 jaar. De doodsteek: corona.

UPDATE: Op Twitter werd ik erop gewezen dat de Brothers in april 2022 de deuren sloot – typisch geval januari-verwarring.

CC beeld: Regionaal Archief Alkmaar. Voormalige Discotheek Altamira Schoorl, in 2017 gesloopt. 

TAGS
DEEL DIT BERICHT