Home / Blog / Hoe seks uit de bioscoop verdwijnt

Hoe seks uit de bioscoop verdwijnt

LATER LEZEN

Vroeger waren superheldenfilms geil. Toen George Clooney Batman speelde, had zijn pak zelfs harde tepels ingebouwd. Tegenwoordig zijn superhelden seksloos, net als de andere grote films waarvoor mensen naar de bioscoop gaan. Films waarin mensen wel seksen verschijnen doorgaans direct op de streamingdiensten. Let wel, het gaat hier om Amerikaanse films: Europese films ondervinden niet hetzelfde lot. De schuldige is dan ook de leeftijdscontrole, schrijft Time Magazine deze week naar aanleiding van het verschijnen van Magic Mike 3.

Studio’s maken bijna geen mid-budget films voor volwassenen meer, maar investeren in de grote verhalen met bestaand intellectueel eigendom (intellectual property, IP) die alle leeftijden aanspreken, zoals StarWars en het Marvel Cinematic Universe. Daarvoor is in de Verenigde Staten een PG (Parental Guidance Suggested) of PG-13 (Parents Strongly Cautioned) rating nodig. Die krijg je niet als er naakt of seks te zien is (geformuleerd als ‘adult activity‘). NB: de tien top-grossing films van 2022 hadden allemaal zo’n lage rating. Het gaat trouwens niet alleen om Amerikaanse censuur. Studio’s willen ook de grote Chinese markt aanspreken en daarvoor moet je evenzeer voorzichtig zijn met seks.

Makers zijn bovendien bang voor reacties op sociale media. Een sexy film kan al snel gezien worden als een seksistische film. Dat was vroeger vaak ook zo, maar hoeft geen reden te zijn om het niet te proberen – denk aan een feministische (Europese) film als Portrait of a Lady on Fire.

Wat betekent het als we geen seks meer zien in films? Regisseur SusannA Fogel zegt daarover in het stuk:

“If people are not exposed to sex in film, they lose an important reference point for what it can—or should—look like. “And that seems to be worse for the culture than movies that show some adult situations in context.””

Zo’n vaart zal het niet lopen want er is gewoon seks en bloot te zien in de series op streamingdiensten, waarop censuur niet van toepassing is. Maar het is wel zo dat de jonge generatie ook minder zin in seks heeft, zoals deze tweet over kijkers die hun consent niet kunnen geven duidelijk maakt – al is het aankondigen van seks precies een van de functies van kijkwijzerclassificaties.

TAGS
DEEL DIT BERICHT