Home / Blog / Internetgebruik van salafistische vrouwen

Internetgebruik van salafistische vrouwen

LATER LEZEN

De cadari zijn een groep salafistische moslima’s in Indonesie. Het woord cadar verwijst naar hun gezichtsbedekkende sluier. Deze vrouwen hebben online hun eigen plek gevonden. In een recent artikel [abstract] analyseert de Oostenrijkse onderzoeker Eva Nisa een mailinglijst en online bedrijfjes dat deze cadari hebben opgezet. Zij stelt dat deze vrouwen in die virtuele ruimte een manier hebben gevonden om zichzelf dezelfde beperkingen op te leggen als in hun offline levens.

De cadar gaat gepaard met veel tegenstellingen. Zo zijn meer vrouwen hem gaan dragen, terwijl moslims in Indonesië daar negatief tegenover staan. Zij zien in de cadar een symbool van terrorisme. Cadari die in grote steden studeren, doen de cadar daarom vaak af wanneer zij teruggaan naar hun familie op het platteland.

Cadari vinden online werk en zetten bedrijfjes op, bijvoorbeeld om kleding of halal schoonheidsproducten te verkopen. Er is ook een bedrijf dat kleurplaten en ander materiaal voor kinderen aanbiedt. Het valt hierbij op dat alles mondiaal gericht is, in plaats van lokaal. De doelgroep bestaat dan ook deels uit westerse moslims en middenklasse Indonesiërs. De voertaal is vaak Engels.

Het internet is voor deze vrouwen een uitstekende manier om elkaar te ontmoeten zonder dat zij zich in het openbaar hoeven te begeven. Hun virtuele wereld is echter anders dan die van de meeste mensen. Ze houden hem vrij van mannen en laten er hun gezicht niet zien. Zo hebben ze als Facebook- en Twitterava’s vaak foto’s van bloemen. Ze gebruiken het internet om religieuze informatie te zoeken en te delen.

“I think the presence of the internet is very helpful for all akhwat [cadari], especially for sharing religious knowledge. Usually, if I go online, then I will visit my friends or go to a teacher’s blog to get inspiration on how to practise Islam. However, I still have to be very careful while using the internet to make sure that I do not violate the rules relating to [being alone with a male stranger]” – Ummu, 28 jaar.

Terwijl vele subculturen internet zien als een bevrijdende en democratiserende praktijk, hebben deze cadari juist een afgesloten publieke sfeer gemaakt. Zij vinden dat ze hierin trouw kunnen blijven aan het Salafisme. Dit gaat gepaard met een vreemde tegenstelling: de gezichtsbedekkende sluier wordt gezien als een teken van de onderdrukking van vrouwen, een symbool van een gebrek aan agency (± handelingsbekwaamheid). Het creëren van een eigen vrijplaats is juist weer een krachtige daad.

DEEL DIT BERICHT