Home / Blog / Mannen zien een dickpic als compliment, vrouwen als potloodventen

Mannen zien een dickpic als compliment, vrouwen als potloodventen

LATER LEZEN

Sexting is gezond: vertellen wat je lekker vindt is communicatie. Het kan vermakelijk zijn en/of bevredigend, en je zelfvertrouwen vergroten. Sexting is niet leuk als het ongewenst is. Sterker, net zoals verkrachting geen seks is zou je het ongevraagd en ongewenst versturen van seksueel getinte berichten niet moeten zien als sexting maar als seksuele intimidatie en een vorm van seksueel geweld.¬†Vooral vrouwen klagen over ongewilde dickpics. Wat denkt zo’n man wel niet?

Reacties van ontvangers
Kwalitatief onderzoek onder Britse vrouwen [abstract] laat zien dat zij ongewenste dickpics ervaren als een vorm van controlezucht. Door vooraf niet te vragen of iemand misschien een foto van je penis wilt zien, ontneem je de ontvanger enige keuze. ‘Jij moet nu naar mijn piemel kijken.’ De vrouwen zien het als digitaal potloodventen. Sommige vrouwen denken dat je niets kunt doen tegen dickpics, sommige zoeken hun heil in ironische antwoorden en andere vormen van spot [zie ook dit onderzoek].

Ongevraagd dickpics sturen is niet voorbehouden aan heteromannen. Onder mannen die seks hebben met mannen is het een gangbare praktijk op apps als Grindr. De beleving daarvan verschilt enigszins van die van heterovrouwen in de zin dat een dickpic minder gezien wordt consent-overschrijding (zie dit onderzoek).

Motivaties van zenders
De beleving van vrouwelijke ontvangers blijkt ver af te staan van de bedoeling van de mannelijke verzenders. Een kwantitatieve studie [abstract] vroeg heteromannen specifiek naar hun motivaties om ongevraagd dickpics te versturen. In een survey werden 1087 heteromannen bevraagd. Dit was geen representatieve steekproef, respondenten werden geworven aan een Canadese universiteit, via sociale media en 84 procent via Mechanical Turk (een online dienst waar je kleine werkzaamheden tegen betaling kan verrichten).

Ongeveer de helft van hen stuurde wel eens dickpics zonder toestemming. Zij krijgen twintig mogelijke redenen voorgelegd. Vervolgens werd hen gevraagd hoe ze hoopten dat de ontvanger zou reageren. Daarnaast werd naar persoonlijkheidskenmerken gevraagd.

Ongeveer de helft van de ondervraagde mannen stuurde wel eens een dickpic. Narcissisme, goedaardig seksisme (‘vrouwen moeten beschermd worden’) en vijandig seksisme waren goede voorspellers voor deze groep.

De meest voorkomende redenen voor deze mannen om een dickpic te versturen zijn het opwinden van de ander, de hoop dat ze een sexy foto terugkregen en laten weten dat ze seksuele interesse in iemand hebben. De minst voorkomende redenen waren expliciete vrouwenhaat en schaamte uit de jeugd (wat een reden zou kunnen zijn voor exhibitionisme). Opvallend is dat het eigen seksueel plezier veel minder belangrijk is: het opwinden van jezelf werd door 27 procent genoemd. Onderstaande tabel geeft alle redenen werden, gecategoriseerd per groep, met percentage.

(klik om afbeelding leesbaar te maken)

De gewenste reacties waren vooral positief: 82 procent wilde de ontvanger opwinden, 50 procent hoopte dat de ontvanger de dickpic zou zien als een compliment waardoor ze zich aantrekkelijk zou voelen en 22 procent hoopte dat de ontvanger zich gewaardeerd zou voelen. Er zijn ook mannen die een negatieve reactie wilden uitlokken, zoals shock (17 procent), angst (15 procent), walging (11 procent), woede (9 procent), schaamte (8 procent) en neergehaald (7 procent).

Implicaties
Het merendeel van de heteromannen uit dit onderzoek stuurt dickpics omdat ze onterecht denken dat ze de ontvanger er een plezier mee doen. Die mismatch is zorgwekkend en sluit aan bij ander onderzoek, zoals een peiling van EenVandaag over welke gedragingen seksueel grensoverschrijdend zijn (zie deze column van mij). Als het niet duidelijk voor heteromannen wat een compliment is en wat seksueel geweld, moet er flink wat opvoeding plaatsvinden. Het is de vraag wie daarvoor verantwoordelijk is: de overtredende partij of de slachtoffers.

UPDATE: Ik heb een zin toegevoegd over de getrokken steekproef omdat het niet voor iedereen duidelijk was dat die niet representatief is.

TAGS
DEEL DIT BERICHT