Home / Blog / Niets tegen homo’s hebben maar ze wel in elkaar slaan

Niets tegen homo’s hebben maar ze wel in elkaar slaan

LATER LEZEN

Zaterdag is de Canal Parade, voor veel hetero’s het hoogtepunt van de Gay Pride. Ook dit jaar is er tijdens de Gay Pride weer veel aandacht voor geweld tegen homo’s. De Amsterdamse sociologen Laurens Buijs, Gert Hekma en Jan Willem Duyvendak onderzochten [abstract] de Nederlandse homo-paradox: er is veel steun onder de bevolking voor homorechten en er is een sterke antidiscriminatoire houding, terwijl er tegelijkertijd geweld is tegen homoseksuele mannen.

Daders
De daders in Amsterdam zijn jonge mannen van tussen de 15 en 25 jaar. Dankzij de PVV bestaat het idee dat antihomogeweld vooral door jongens van Marokkaanse afkomst gepleegd wordt. In Amsterdam is dat niet zo, zie onderstaande tabel. Het is belangrijk de verschillen in achtergrond op te merken, omdat dit betekent dat het geweld niet zomaar toegeschreven kan worden aan een bepaalde religie.

(Cijfers over 2007. Bron: Als ze maar van me afblijven [PDF])

De onderzoekers maakten gebruik van drie methoden. Ze hielden diepte-interviews met zeventien daders, acht focusgroepen met leden van zogenaamde risicogroepen (mensen met een daderprofiel, waaronder Ajax-fans en mariniers) en namen een survey af onder 517 leerlingen in de onderbouw van de middelbare school.

Niets tegen homo’s, maar…
Het is opmerkelijk dat veel daders positief staan tegenover homoseksualiteit: “ik heb niets tegen homoseksualiteit, maar…” Ze geven aan trots te zijn om te leven in een land dat bekend staat als tolerant. Dit leidt tot bizarre tegenstellingen. Zo was een van de geïnterviewde daders soldaat. Hij wilde graag in Afghanistan vechten om Nederlandse waarden als tolerantie te verdedigen. Nadat hij gepakt werd voor het in elkaar slaan van een homo, werd hij uit het leger gezet.

De resultaten laten zien dat onder deze groepen vier aspecten van homoseksualiteit worden afgekeurd: anale seks (vies, tegennatuurlijk), vrouwelijk gedrag (“onnodig”, “overdreven”, “niet als een normale man”), publiek vertoon (te confronterend, angst voor “besmetting” bijvoorbeeld op jonge kinderen) en angst om verleid te worden (een seksueel object voor homo’s te zijn).

Motivaties
Meer dan de helft van de ondervraagde jongens was in de afgelopen maanden wel eens ‘mietje’ of ‘homo’ genoemd. Dit vertoog heeft een heteronormatieve en disciplinerende werking op jongens. Een manier om jezelf te bewijzen als “echte man” is om homo’s af te straffen. De onderzoekers wijzen macroverklaringen als ‘machocultuur’ af en wijzen op het belang van situationele factoren. Antihomogeweld gebeurt zelden met voorbedachten rade. Zelfs de daders die naar cruiseplekken gingen deden dat in eerste instantie uit nieuwsgierigheid.

Analyse van de incidenten waarbij de geïnterviewde daders betrokken waren wijst op twee situationele factoren. De eerste is groepsdruk: meedoen om niet achter te blijven. De tweede is opvallender: de angst om verleid te worden. Een dader van Marokkaanse afkomst die in een homobar was (!) waar er met hem geflirt werd:

I fear them more than I hate them, to be honest. They might throw something into your glass, and then you wake up the next morning with your pants down and a condom in your ass. Just to give an example. Well, that would be a nightmare, believe me. And that’s why I felt I had to defend myself.

Mannelijkheid
De onderzoekers beargumenteren dat hoewel in Nederland homoseksualiteit geaccepteerd is (en de norm is dat homoseksualiteit geaccepteerd moet zijn), het dominante beeld van mannelijkheid en vrouwelijkheid nog steeds traditioneel is, waarbij gender en seksuele oriëntatie aan elkaar gekoppeld zijn.  Anders gezegd: de norm is dat een ‘normale’ man geen seks heeft met een man. De daders uit dit onderzoek zagen zich geconfronteerd met overschrijding van die norm en handelden daarop, ondanks dat ze niets tegen homo’s hebben.

CC Slider-foto: Benson_Kua

DEEL DIT BERICHT