Home / Blog / Nu de hippe voorhoede aan de wijde broek is, hullen ‘stoere’ jongens zich in skinny jeans

Nu de hippe voorhoede aan de wijde broek is, hullen ‘stoere’ jongens zich in skinny jeans

LATER LEZEN

De jongens die eerst niets van skinny jeans moesten hebben, lopen nu massaal in skinny jeans. De eerste keer dat ik deze observatie hoorde was in de podcast De Eeuw van de Amateur, in een aflevering met Bram de Wijs. Het was mij nog niet opgevallen, maar daarna zag ik het duidelijk in het straatbeeld. Onze observaties werden bevestigd door Jonas Kooyman die over grootstedelijke ontwikkelingen schrijft. In een artikel in NRC gaat hij in op de veranderlijke opvattingen over mannelijkheid.

Het skinny jeans-voorbeeld is veelzeggend. De strakke broeken zijn al sinds midden jaren 00 in het modebeeld, maar mannelijke dragers konden rekenen op commentaar: gay. Nu de hippe voorhoede massaal aan de wijde broeken is, valt op dat de precies de ‘stoere’ jongens zich nu in skinny hullen. Kooyman zegt daarover:

“De cyclus van de strakke spijkerbroek toont dat de definitie van wat ‘mannelijke’ mode is, en daarmee ook mannelijkheid in zijn algemeenheid, constant verandert.”

In de rest van het artikel bespreekt hij de tentoonstelling Fashioning Masculinities in het Londense Victoria & Albert Museum waar kledingstukken en kunstvoorwerpen tonen hoe mannelijkheid vorm heeft gekregen in de mode, van de Renaissance tot nu in mode.

Dat de mode nu ‘vrouwelijk’ is en dat er veel gespeeld wordt met gendercodes is niet nieuw. Zulke periodes zijn er eerder geweest, denk bijvoorbeeld aan de glam rock en David Bowie uit de jaren 70 (gek genoeg niet genoemd in het artikel). De vraag is steeds of dit beklijfd. Het is daarbij veelzeggend dat de skinny jeans pas door de ‘stoere’ jongens omarmd werd toen de andere mannen overgingen naar het wijde model.

Lees ook: Bericht uit het verleden: de subcultuur van de macaroni’s

DEEL DIT BERICHT