Home / Blog / Online cultuur vergankelijker dan middeleeuwse handschriften

Online cultuur vergankelijker dan middeleeuwse handschriften

LATER LEZEN

Het is deze week de Week van de Webarchivering, iets waar waarschijnlijk maar weinig mensen bij stilstaan. Nog steeds heerst het idee dat op het internet alles bewaard blijft. Dat is helaas helemaal niet zo: “online sporen vervagen sneller dan inkt op papier”. Die uitspraak is van conservator digitale collecties Kees Teszelszky van de Koninklijke Bibliotheek (KB). In een videoreeks ter gelegenheid van de week legt hij uit waarom het belangrijk is dat de KB digitaal erfgoed bewaart – hieronder het eerste deel.

Online software updatet zichzelf voortdurend – mensen weten waarschijnlijk wel welke versie Word ze gebruiken maar niet welke versie van hun Chrome Browser. Ook sociale netwerken zien er voortdurend anders uit. Soms merken we die veranderingen sterk op (en klagen we erover), vaker gaat het ongemerkt. Internetcultuur is net zozeer cultuur als het programmaboekje bij een tentoonstelling in een museum en verdient het dus om bewaard te worden. De webshop van de teloorgegane V&D zegt veel over Nederland – en is gelukkig opgeslagen.

In de 15 jaar dat de KB hieraan werkt zijn inmiddels 21.000 websites gearchiveerd. Een mooie vraag voor in het onderwijs zou daarbij zijn: wat vinden leerlingen/studenten bewarenswaardig?

In 2018 verscheen er ook een aflevering (nr 77) van Onder Mediadoctoren over internetarchieven.

DEEL DIT BERICHT