Home / Blog / Online jargonlexicon dat de virtuele straat archiveert viert jubileum

Online jargonlexicon dat de virtuele straat archiveert viert jubileum

LATER LEZEN

urban dictionaryAls je vroeger straattaal hoorde maar niet echt van de straat was, kon je niet zomaar een woordenboek uit de kast trekken om de betekenis te vinden. Er waren wel boeken over straattaal en jongerentaal in het algemeen maar die waren altijd al meteen verouderd zodra ze uitkwamen. Zo schreef journalist Jan Kuitenbrouwer in 1987 het boek Turbotaal. Met het internet veranderde dat. In 1999 startte een eerstejaarsstudent informatica een online woordenboek. Dit jaar bestaat zijn Urban Dictionary vijftien jaar.

De Urban Dictionary is een voorbeeld van het gebruik van collectieve intelligentie. Iedereen mag woorden en definities aanleveren. Een team redacteuren beoordeelt de definities. Urban vertaalt niet helemaal als ‘straat’. Er is veel internetcultuur, veel televisieseries en er is bijna altijd humor (zie Palestine – “Modern day not-quite-country” of Yes – “An expletive shouted out during an orgasm”).

Het is dé plek om te volgen wat er speelt onder jongeren – met een sterke bias uiteraard naar de VS. Zo twerk al op 3 mei 2013 het woord van de dag, meer dan drie maanden voordat de rest van de wereld dankzij Miley Cyrus leerde wat het inhield. Het woord van vandaag is furniture brother.

Ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan portretteerde The New York Times de site en bedenker Aaron Peckham. Opmerkelijk genoeg staat de site niet in de belangstelling van grote adverteerders of potentiële kopers. Gelukkig maar, want dat zou wellicht het einde betekenen van alle seksuele toespelingen – en wat is jeugdcultuur nou zonder grapjes over seks?

TAGS
DEEL DIT BERICHT