Home / Blog / Ouderen voelen zich goed na negatieve berichten over jongeren

Ouderen voelen zich goed na negatieve berichten over jongeren

LATER LEZEN

Oude man leest de krantOnze maatschappij verheerlijkt jeugd. Media staan daarom bol van verhalen over jonge mensen. Vanuit de mediapsychologie bezien is dat opmerkelijk, zeker als je bedenkt dat er zoveel oude mensen zijn. Het idee van selectieve blootstelling veronderstelt dat mensen het liefst media-inhoud tot zich neemt die aansluit bij de eigen groep. In dat geval zouden oude mensen dus niet graag naar jongeren kijken of over hen lezen. Duitse communicatiewetenschappers opperen dat dit zou kunnen liggen aan het type berichten. In een studie [abstract] onderzoeken zij of ouderen zichzelf sociaal vergelijken met de jongeren waarover zij lezen.

Methode
Jongeren in de leeftijd 18–30 jaar werden vergeleken met ouderen in de leeftijd 50–65 jaar. Respondenten lazen online nieuwsberichten voordat ze in een survey invulden. Er werd bijgehouden welke artikelen ze kozen. Er waren acht gemanipuleerde berichten waarin de leeftijd van de hoofdpersoon (oud of jong) en de toon (positief of negatief) varieerden. In de survey werd onder andere gevraagd naar eigenwaarde. Aan de studie deden uiteindelijk 276 respondenten mee: 178 jongeren (gemiddelde leeftijd 21) en 98 ouderen (gemiddelde leeftijd 57,5).

Resultaten
Oudere lezers kozen er eerder voor om negatieve berichten te lezen over jongeren dan positieve berichten over jongeren. Ze kozen ook minder snel negatieve berichten over de eigen groep. Ouderen rapporteerden een hogere eigenwaarde na het lezen van negatieve berichten over jongeren.

Jongere lezers hadden meer interesse in nieuwsberichten over leeftijdsgenoten. Ze lazen liever geen berichten over ouderen. Daarbij maakte het niet uit of die berichten over ouderen positief of negatief waren. Ze lazen ook minder snel negatieve berichten over de eigen groep.

Implicaties
De onderzoekers wilden met deze studie selectieve blootstelling onderzoeken. Vaak wordt dat gedaan op basis van politieke orientatie, het idee dat bijvoorbeeld linkse lezers liefst berichten lezen die hun linkse denkbeeld bevestigen. Leeftijd als variabele is dus een originele aanpak.

In de media verschijnen vaak paniekberichten over jongeren die gretig aftrek vinden en die moeilijk te ontkrachten zijn, ook al is duidelijk dat er sprake was van overdreven of zelfs onterechte aandacht – denk bijvoorbeeld aan breezersletjes of bangalijsten. Dit onderzoek geeft een aanwijzing waarom dat misschien zo is: zowel jongeren als ouderen lezen graag over jongeren. Krantenlezers zijn over het algemeen ouder (zie hier cijfers uit 2013: gemiddelde leeftijd 48 jaar). Negatief nieuws over jongeren geeft de oudere lezers een goed gevoel over zichzelf. Logisch dat zij bediend worden, toch?

CC beeld: Vivek Narayanadas

TAGS
DEEL DIT BERICHT