Home / Blog / Overeenkomsten EO-Jongerendag en Amsterdam Open Air

Overeenkomsten EO-Jongerendag en Amsterdam Open Air

LATER LEZEN

Dit weekend vond in het Gelredome de 37ste editie van de EO-Jongerendag plaats. Tegelijkertijd werd het festivalseizoen geopend met het Free Your Mind-festival in Arnhem en het nieuwe festival Amsterdam Open Air aan de Gaasperplas. Vergelijkingen tussen dance en religieuze bijeenkomsten worden vaak gemaakt. De zintuiglijkheid van de ervaring, de vervoering van het uit je dak gaan en het door Faithless geïntroduceerde idee dat God een DJ is verbinden een dansende massa met een biddende massa. Je kunt echter ook een vergelijking maken op het gebied van jeugdcultuur.

De bezoekers van de EO-Jongerendag vormen een subcultuur, een groep met gedeelde kenmerken en overtuigingen. Zo delen zij duidelijk een religie, houden zij van dezelfde muziek en zijn ze herkenbaar aan de hand van stijl (accessoires, sieraden, kleding). Er is bovendien sprake van een onmiskenbaar onderscheid tussen ‘ons’ en ‘zij’ (‘de seculieren’). Ook bij de festivals is er sprake van subculturen. Ieder festival trekt zijn eigen niche cultuur aan, te herkennen aan een gedeelde stijl. Hoewel de EO-Jongerendag maar één ‘mainstage’ kent, zijn er ook daar zones waar je kunt chillen (bij de EO heet dat nazorg) en festivals kennen net als de EO-Jongerendag veel voor- en napret.

Hét grote verschil tussen deze religieuze subcultuur en ‘reguliere’ subculturen is de toegankelijkheid. Deelname aan jeugdculturen wordt bemoeilijkt omdat men een bepaalde mate van subcultureel kapitaal moet hebben: de kennis om deel te nemen aan de cultuur, zoals kennis van de juiste DJs en de juiste kleding. Bij de EO-Jongerendag is die kennis niet schaars of exclusief, maar wordt deze juist aangeboden, door bijvoorbeeld de tekst van de liedjes zichtbaar te maken op borden. Dit alles heeft te maken met de onderliggende agenda van bekering en verspreiding van het geloof.

Meer over de EO-Jongerendag als subcultuur in dit onderzoek [gratis toegang, PDF].

TAGS
DEEL DIT BERICHT