Home / Blog / Praten over het weer is een viering van cultuur

Praten over het weer is een viering van cultuur

LATER LEZEN

De winterpret van een paar weken geleden, of beter gezegd: de opwinding over de winterpret van een paar weken geleden, laat zien hoezeer het weer verbonden is met nationale identiteit. Het is daarom niet raar dat het Meertens Instituut onderzoek doet naar de manier waarop Nederlanders over het weer praten. Jasmijn Visser is kunstenaar en schrijver, en duikt als Artist in Residence in de geluidsarchieven. Het Meertens heeft geen opnames die specifiek over het weer gaan, maar in bestaande gesprekken zitten wel stukjes over het weer.

Vissers onderzoek gaat over klimaat in brede zin. Ze raakte daarin geïnteresseerd toen ze in Rusland onderzoek deed naar deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar ontdekte ze hoezeer de woestijnvorming het leven van de bevolking bepaalde: mensen zijn cultureel mensen vervlochten met het klimaat.

Praten over het weer is alledaags en verbonden met ervaringen:

“Wanneer mensen vertellen over hun ervaringen als migrant, beginnen ze heel vaak over het weer. Immigranten hebben het vooral over de regen en hoe koud het wel niet is in Nederland. Een Nederlander in Brazili├ź vertelde hoe de regenperiode ervoor zorgde dat de onverharde wegen onbegaanbaar werden. In ieder land leef je anders met de elementen.”

Het is typisch menselijk om over het weer te praten, stelt ze. Er zit plezier in, het is “een culturele viering”.

(c) foto: Linda Duits

TAGS
DEEL DIT BERICHT