Home / Blog / Raduga: een app voor regenbogen boven Rusland

Raduga: een app voor regenbogen boven Rusland

LATER LEZEN

Dubbele regenboog amsterdamIn Rusland houden ze niet van de regenboog. Of nou ja, niet van wat een regenboog in deze tijd symboliseert. De regenboogvlag werd voor het eerst in 1978 bij de Gay Freedom Day Parade in San Francisco gebruikt. Inmiddels is het wereldwijd een symbool van de homobeweging geworden. Sinds de nieuwe antihomowetgeving is de vlag in Rusland verboden. Je kunt de natuur echter niet stoppen. Nederlandse kunstenaars bedachten daarom een app waarmee je precies kunt vaststellen waar in Rusland zich een regenboog gaat vormen.

Pink Pony Express is een groep van vier kunstenaars die met beelden politiek bedrijven.  Hun app heet Raduga, Russisch voor regenboog. Raduga wordt gemaakt in samenwerking met de Finse metereologische dienst, het KNMI en een ontwerpen.  De financiering proberen ze via crowdsourcing (vandaag nog zestien dagen te gaan) te verkijgen. Eind maart wordt er voor het eerst getest. Daarna zal de app voor iPhone en Android beschikbaar zijn.

Aandacht is daarbij essentieel. Pink Pony Express heeft daarom gezocht naar ambassadeurs. Zo zegt schrijver Willem Bosch in zijn steunbetuiging  dat een symbool is machtiger dan welk regime dan ook. Het grote publiek is daarbij belangrijk. Het is dan de hoop dat mensen straks via Raduga allemaal regenbogen op sociale media gaan delen. Zo ontstaat er een groot, kleurrijk en vredig protest. Acteur Marcel Musters legt dat in zijn steunbetuiging goed uit. Regenbogen en homoseksuelen horen bij de natuur: politici kunnen hen niet weggooien.

CC beeld: Peet Sneekes

DEEL DIT BERICHT