Home / Blog / Facebook fraudeert met nep-likes, pagina promoten heeft negatief effect op bereik

Facebook fraudeert met nep-likes, pagina promoten heeft negatief effect op bereik

LATER LEZEN

dislike facebookDiep heeft een nieuwe nieuwsbrief. Het is nu mogelijk om wekelijks een email te krijgen met daarin de vijf meest recente blogposts die we hier publiceerden. Een mooie gelegenheid om eens te experimenteren met Facebooks mogelijkheid posts te promoten. Mijn zeven euro’s zijn inmiddels op en Facebook heeft me geïnformeerd over het bereik.

Facebook resultaten

Een enorm bereik: 2.557 extra mensen zagen onze post. Op eigen kracht waren dat er zeventig geweest (van de 358 mensen die onze pagina liken op Facebook). Het engagement dat daarbij hoort in erg klein: maar negen mensen (0,0035 procent!) hebben op de link geklikt. Het is maar de vraag of die mensen bij de groep van 2.557 horen of dat ze onze eigen likers zijn. De twee mensen die de post waardeerden met een duim omhoog behoren in ieder geval tot die laatste groep. De gepromote post zorgde voor nul aanmeldingen voor de nieuwsbrief.

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat de post niet erg aansloeg. Maar er bekroop me ook een gevoel van wantrouwen: hoe weet ik eigenlijk dat Facebook echt mijn post voorgeschoteld heeft aan 2.557 vrienden van vrienden? Mijn zorgen daarover zijn terecht. Wetenschapsjournalist Derek Muller, de persoon achter Veritasium, legt in dit filmpje uit dat Facebooks inkomsten gebaseerd zijn op nep-likes. Fraude dus.

Niet alleen kreeg Muller nep-likes voor zijn geld, deze nieuwe likers zorgen er ook nog eens voor dat de mensen die daadwerkelijk interesse hebben in Veritasium veel minder vaak de posts te zien krijgen. Facebook verleidt je eerst te betalen door expres posts niet aan alle geabonneerden te laten zien. Vervolgens zorgt dat ervoor dat je nog minder mensen bereikt. Facebook betalen om een pagina te promoten heeft dus een negatief effect op bereik en engagement, ondanks de hoge cijfers die Facebook je voorschotelt.

Het gaat hier om pagina-likes en het is dus onduidelijk of dat ook geldt voor specifieke posts. Graag horen we ervaringen van anderen.

Abonneren op een van onze nieuwsbrieven kan hier!

TAGS
DEEL DIT BERICHT