Home / Blog / Saoedi-Arabië is het eerste land dat een robot burgerschap geeft

Saoedi-Arabië is het eerste land dat een robot burgerschap geeft

LATER LEZEN

Het lijkt een vreemde reclamestunt: Saoedi-Arabië heeft een robot burgerschap verleent. Op een techconferentie in Riyadh presenteerde een bedrijf uit Hong Kong hun robot Sophia. Saoedi-Arabië wil graag leidend zijn in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en liet de moderator van de sessie aankondigen dat Sophia zich voortaan burger van het koninkrijk mag noemen – zie de clip. Met de actie slaagde Saoedi-Arabië erin veel media-aandacht te genereren. Uiteraard was er daarbij veel kritiek: Saoedi-Arabië is immers een land dat vrouwen en migranten geen volledige burgerrechten geeft.

Sophia is gemaakt door Hanson Robotics uit Hong Kong. De vormgeving en naam zijn gendered: Sophia is een vrouwenrobot. Op de site van Hanson Robotics staat dat ze gemodelleerd is naar Audrey Hepburn:

“Sophia embodies Hepburn’s classic beauty: porcelain skin, a slender nose, high cheekbones, an intriguing smile, and deeply expressive eyes that seem to change color with the light. If ever there were a robot with a simple elegance people can’t help but appreciate, it would be Sophia.”

Ze was al beroemd voordat ze burgerrechten kreeg: zo was ze te zien bij Jimmy Fallon waar ze grapte de mensheid te gaan domineren. Misschien kan ze beginnen met het bevorderen van vrouwenrechten in het Midden-Oosten om vervolgens in het westen de genderorde omver te schoppen door te betogen dat het onzin is alles te willen genderen.