Home / Blog / Sextortion: een probleem voor ouderen of jongeren?

Sextortion: een probleem voor ouderen of jongeren?

LATER LEZEN

Op 9 februari vond de Safer Internet Day plaats, een dag waarop wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor de risico’s van internetgebruik. In Nederland richtte de dag zich op jongeren. Een van de sprekers was Talinay Strehl van helpwanted.nl, een website “over online seksueel misbruik van kinderen en jongeren”. Tegen verwachting in vertelde zij dat vooral jongens en niet meisjes het slachtoffer worden afpersing met naaktbeelden. Dit wordt met een lelijk Engels woord sextortion genoemd.

Het is goed dat er aandacht is voor seksueel risicogedrag van jongeren online, al is het jammer dat daarbij de positieve effecten vaak ondergesneeuwd raken. In mijn bijdrage aan die dag ging ik in onder andere in op het risicogedrag dat ouderen zelf vertonen (zie daarvoor ook mijn opiniebijdrage voor NRC).  Nu blijkt dat sextortion vooral een probleem voor ouderen is.

In NRC van 27 februari verscheen een stuk [betaalmuur] over afpersing na webcamseks. Hetzelfde helpwanted.nl legt daarin uit dat het vooral meerderjarige mannen (“van 20 tot 70 jaar oud”) zijn die hiervan het slachtoffer worden. Het gaat om professioneel opgezette scams, die wereldwijd plaatsvinden. De scam gebeurt meestal met een vooraf opgenomen filmpje. Mannen zijn dus niet echt aan het chatten met jonge vrouwen.

“De accounts leiden vaak naar Ivoorkust en Ghana, soms ook Marokko. Meestal wordt gevraagd om te betalen via Western Union, dat is anoniem. Wij geven alle zaken aan hen door. Zij doen er ook onderzoek naar.”

Het is eigenlijk logisch dat het niet jongeren zijn die hier slachtoffer van worden. Zij hebben immers minder geld te besteden en zijn daarom een minder interessant doelwit. Als sexting onder jongeren misgaat, is dat omdat vertrouwen gebroken wordt en een foto of filmpje ineens de school rondgaat. Slachtoffers kennen hun daders dan. Bij de beschreven vormen van sextortion is dat niet het geval. Het is daarom essentieel dat we een onderscheid maken tussen shame sexting en sextortion. Bovendien praten volwassenen dus veel te makkelijk over de risico’s voor jongeren die zij voor zichzelf niet eens zien. Tot slot moet het advies dat jongeren gegeven wordt aangepast worden op ouderen.

DEEL DIT BERICHT