Online shamen bestrijd je door het bespreekbaar te maken
Het Netwerk Mediawijsheid organiseerde een webinar met professionals uit zorg, welzijn en onderwijs over online shaming. Centraal stond de vraag hoe we jongeren inspireren tot positief gedrag om zo online shaming te voorkomen. Helaas was ik zelf verhinderd, gelukkig verscheen er een verslag op de website van het Netwerk. Daar kunnen ook alle gesprekken worden nageluisterd. Conclusie:
“we willen jongeren behoeden voor online shaming, maar we moeten niet vergeten dat sexting zelf het probleem niet is. Veel mensen hebben er positieve ervaringen mee. Daarom is het belangrijk dat we jongeren vertellen hoe het op een veilige manier kan. Door er met elkaar over in gesprek te gaan, leren jongeren meer over risico’s en het bewaken van hun grenzen. We moeten werken aan openheid, vertrouwen én goede voorlichting”.
Het risico is kinderen en jongeren te veel te willen beschermen. Maar net zoals onze seksuele voorlichting niet bestaat uit ‘heb geen seks’, is het ontraden van sexting niet de juiste weg. De waarschuwing moet niet over het sexten gaan, maar over het ongewenst doorsturen van materiaal van anderen.
Shame sexting is een subcategorie die aparte aandacht verdient. Dit is het delen van beelden met derden met het doel om de ander te kwetsen. De steun van ouders is dan essentieel, maar niet alle ouders praten even makkelijk over seksualiteit met hun kinderen. Bespreekbaar maken zou wel de insteek moeten zijn:
“Veel mensen hebben [met sexting] positieve ervaringen. Daarom is het belangrijk dat we jongeren vertellen hoe het op een veilige manier kan. Door er met elkaar over in gesprek te gaan, leren jongeren meer over risico’s en het bewaken van hun grenzen. We moeten werken aan openheid, vertrouwen én goede voorlichting.”