Home / Blog / Skynet watch: robots kunnen nu leren koken door YouTube te kijken

Skynet watch: robots kunnen nu leren koken door YouTube te kijken

LATER LEZEN

kookrobot uit het onderzoekRobots moeten dingen leren voordat ze iets kunnen. Ze leren (nu nog) van mensen, bijvoorbeeld door te kijken en na te doen. Een team van informatici heeft nu robots leren koken door ze naar kookfilmpjes op YouTube te laten kijken. Dat is een hele prestatie, omdat robots duidelijk zicht- en herkenbare beelden nodig hebben om iets te snappen – een captcha (je weet wel, cijfers met een streepje erdoor) is te lastig te herkennen voor een bot.

De robots kijken eerst naar de acties van de handen. Hoe stevig wordt een object vastgehouden en met welke precisie? Is er rust tussen bewegingen? Daarna moet de robot de objecten  herkennen, zoals een spatel en een kom. Vervolgens moet de robot nadoen wat hij herkend heeft. Dat kan alleen door te raden.

In het experiment van de onderzoekers keken robots naar 88 filmpjes van iemand die kookt. De robots deden het heel goed. De objecten werden in 79 procent van de gevallen herkend en de grip in 91 procent. De acties werden in 83 procent van de gevallen goed geraden.

Het uiteindelijke doel van de onderzoekers is zelflerende robots te kunnen maken. U bent gewaarschuwd.

Meer (zoals toelichting van de onderzoekers) in Discover Magazine. Het onderzoek wordt deze maand gepubliceerd op een conferentie. Het volledige paper is vrij toegankelijk online

DEEL DIT BERICHT