Home / Blog / Speculatie met festivalkaartjes afgestraft

Speculatie met festivalkaartjes afgestraft

LATER LEZEN

Nooit eerder was er zo’n groot aanbod aan festivals als deze zomer. Dat maakt het lastig kiezen. In sommige gevallen beslist de bezoeker pas last minute; soms wordt voor de zekerheid direct een kaartje gekocht. De meeste festivals bieden goedkopere early bird-tickets en die raak je vrijwel altijd wel weer kwijt. Dit werkt speculatiepraktijken in de hand. Dit jaar werd dat afgestraft: kaartjes gaan voor ver onder de prijs. Een verwante ontwikkeling is dat festivals die slecht verkopen meerdere mensen op een ticket naar binnen laten.

Lowlands verkoopt al jaren binnen een paar minuten uit. Dit jaar kostte een normaal ticket €185. Een paar dagen voor het festival was het mogelijk voor €100 een kaartje op de kop te tikken. Vorige week gebeurde hetzelfde bij het gloednieuwe maar razend populaire Dekmantel Festival. Reguliere kaartjes van €65 waren binnen een minuut uitverkocht en ook de twee volgende rondes kaartjes van €75 en €85 waren snel weg. Een paar dagen voor het festival gingen deze kaartjes op echter voor €40 van de hand.

Aan de andere kant zijn er festivals die al moeite hebben hun kaarten te verkopen. Om bezoekers niet te confronteren met lege weides en tenten (en om toch nog wat aan de drankverkoop te verdienen) mogen dan soms twee personen op één kaartje naar binnen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Chateau Techno. Station Noord slaagde er niet in het beloofde dagprogramma te brengen en bood daarom hun early birds ter compensatie aan dat zij ’s avonds met twee per kaartje naar binnen konden.

Deze ontwikkelingen laten zien hoe belangrijk perceptie is. Mensen proberen een inschatting te maken van de populariteit en het publiek. De event-pagina’s van Facebook bieden daar een uitstekende mogelijkheid voor. Worden er veel kaartjes gevraagd, dan is de kans groot dat het festival een knaller gaat worden. Wordt er veel aangeboden, dan ontstaat het risico op kaartjes dumpen. Het grote totaalaanbod festivals draagt hier niet aan bij: het is makkelijk om deze week Shoeless over te slaan en in plaats daarvan volgende week naar Next Monday’s Hangover Festival te gaan – omdat de line-up, het weer of het aangekondigde gezelschap je beter aanstaat.

Tot slot een tip: Ticketswap, gestart eind 2012, maakt het mogelijk veilig en eerlijk kaartjes te kopen en verkopen.

Lees ook: Cijfers over bezoekersaantallen zijn te vaak ongecheckte schattingen

TAGS
DEEL DIT BERICHT