Home / Blog / Televisie 2.0 met The Spiral: online meespelen in een tv-serie

Televisie 2.0 met The Spiral: online meespelen in een tv-serie

LATER LEZEN

Afgelopen zondag was de derde aflevering van The Spiral op televisie te zien. Deze internationale productie is niet alleen bijzonder door de samenwerking tussen Nederland, België en de Scandinavië, maar ook door de integratie met een online sociale game waarbij je allerlei artistieke opdrachten moet uitvoeren. In The Spiral draait het om de straatkunstenaar Arturo die door middel van illegale acties zaken in de financiële en kunstwereld aan de kaak wil stellen. Net als Banksy weet niemand wie de man is, Arturo laat alleen een spiraal achter als tag, maar in de eerste aflevering weet Interpol de man toch te arresteren. Hierop besluiten zes jongeren, waarvan de Nederlandse gespeeld wordt door Teun Luijkx, Arturo’s laatste onvoltooide plan uit te voeren: het tegelijkertijd stelen van zes schilderijen uit verschillende musea in Europa.

Online zoektocht

Dit laatste project wordt door de straatkunstenaar omschreven als Arturo 2.0, een verwijzing naar web 2.0,waar publiek ook participeert en produceert in plaats van alleen consumeert. “Iedereen is een kunstenaar”, stelt hij, en door op een speciale website mee te doen kunnen de schilderijen gevolgd worden door heel Europa met een grande finale op 28 september voor het Europese parlement in Brussel.

Social game

Hier is waar fictie en werkelijkheid samenkomen. Want als kijker van de televisieserie kun je op thespiral.eu zelf ook daadwerkelijk meespelen. Door kunstwerken te maken aan de hand van opdrachten en daarvan foto’s te uploaden, of door het spelen van casual games, kunnen punten verdient worden. Hiermee kunnen op een kaart de schilderijen real-time opgespoord en gevolgd worden. Iedere dag veranderen ze net als in de televisieserie van locatie, waardoor je bezig moet blijven om ‘kunst’ te produceren.

Alternate Reality Games

Het koppelen van dit soort online spellen aan televisie is niet nieuw. Er zijn al meerder alternate reality games waarbij zowel online als in de echte wereld naar clues moet worden gezocht. Een van de meest bekende voorbeelden is I Love Bees ter promotie van het spel Halo 2. In 2007 was er Saninngen om Mariken, een Zweedse televisieserie waarin het publiek opzoek ging naar een schijnbaar vermist meisje en werkelijkheid en televisieserie parallel aan elkaar liepen.

Participatie

In The Spiral ligt de nadruk op drama en spanning, terwijl het in de online game juist minder draait om het opsporen van de schilderijen. Dat gaat eigenlijk vrij simpel, maar het punten verdienen door een stilleven van alleen maar zwarte spullen te maken, je boekenkast op kleur te sorteren of een foto van een zwevend persoon te maken, kost meer tijd. Hierin verschilt het The Spiral dus van andere alternate reality games (waar de nadruk meer ligt op het gezamenlijk oplossen van een mysterie) terwijl het hier gaat om gezamenlijke creatie van ‘kunst’.

28 september

De zoektocht gaat ondertussen door tot de 28ste, wanneer er in diverse steden en in Brussel iets staat te gebeuren. Om werkelijkheid en fictie echt goed in elkaar over te laten lopen zou het natuurlijk leuk zijn als de ‘gestolen’  schilderijen dan daadwerkelijk worden ‘teruggevonden’. Of dat gaat gebeuren is nog even afwachten.

Zo werkt het spel dus precies:

Dit stuk verscheen eerder op GoedeKleedjes, waar Hidde Bisschop samen met anderen schrijft over populaire cultuur.

DEEL DIT BERICHT