Home / Blog / Trend: gorpcore, de verheerlijking van buitenkleding

Trend: gorpcore, de verheerlijking van buitenkleding

LATER LEZEN

Bernie Sanders was de hit tijdens de inauguratie van president Biden. Zijn outfit – wanten en een warme jas – overschaduwde die dag alles en iedereen. Het beeld werd een meme en het internet had dagenlang lol met het photoshoppen van Bernie’s beeltenis op de gekste plekken. Vandaag leerde ik dat Sanders zich helemaal niet oubollig kleedde, maar juist laat zien dat hij in touch is met de laatste mode.

Journalist Jonas Kooyman schrijft over de tijdsgeest. Deze week observeerde hij in NRC een nieuwe kledingtrend: gorpcore, dat hij uitlegt als:

een straatstijl die buitenkleding verheerlijkt, wat leidt tot jonge stedelingen die zich kleden als kampeerders of bergbeklimmers van middelbare leeftijd. Denk aan gewatteerde jassen, fleecevesten, wijde broeken, wandelschoenen en de parka van Bernie Sanders. In het Nederlands – gorp staat voor de wandelsnack good old raisins and peanuts – zou je het ook wel ‘wandelcore’ of ‘kampeerchic’ kunnen noemen.

De trend was er al voordat Bernie hem rockte, al in 2017 signaleerde The New York Times hem. Kooyman analyseert dat hij aansluit bij zorgen over klimaat en een afkeer van fast fashion. Duurzame materialen die je kunt laten repareren als ze onverhoopt toch stuk gaan, van merken als Patagonia die een deel van de omzet doneren aan milieuorganisaties. Bovendien past wandelkleding natuurlijk perfect bij de nieuwe nummer 1 hobby van iedereen tijdens corona: wandelen.

DEEL DIT BERICHT