Home / Blog / Uit Berlijn: de festivalisering van de club

Uit Berlijn: de festivalisering van de club

LATER LEZEN

Het woord festivalisering wordt gebruikt om de enorme toename van momenten om te feesten en iets te vieren te benoemen. Ieder weekend is er in of om iedere stad wel een muziekfestival, kunstfestival, culinair festival of filmfestival. Een festival trekt meer bezoekers dan een gewone voorstelling of exhibitie door de connotatie van feest. Voor de organisatie is een festival onder andere aantrekkelijk omdat het mensen ‘binnenhoudt’.

Berlijnse clubs lijken in de weekenden op festivals. Clubs als Salon Zur Wilden Renate, Kater Holzig en Sisyphos zijn van vrijdag tot maandag non-stop open. Boven lijken zij op festivalterreinen: er zijn meerdere area’s, waaronder ruime plek in de open lucht. Er zijn buitenbarretjes en eetstandjes. Ieder weekend is er een gevarieerde line-up van DJs die wordt versterkt door performance art.

Deze festivalisering biedt de bezoeker voordelen. Hij heeft meer vrijheid om te kiezen wanneer hij wil gaan. Daarbij kan rekening gehouden worden met het weer. Dansen is niet meer beperkt tot de nachtelijke uurtjes en omdat bezoekers gespreid komen is er minder sprake van een piekmoment van toestroom – al is de rij tussen 2 en 3 nog steeds lang.

De clubs weten mensen meerdere dagen vast te houden: met een stempel van zaterdag kun je zondagmiddag weer naar binnen, zonder in de rij te moeten. Naast extra inkomsten betekent deze festivalisering ook dat mensen meer binding krijgen met de club en het imago ervan. Waar voorheen mensen echt voor de naam van de club kwamen is de nadruk de laatste jaren meer komen te liggen op de organisator van een avond en op de line-up.

Het is maar de vraag of de trend van festivalisering van clubs zich ook in Nederland weet in te zetten. In Berlijn is dit mogelijk dankzij gebrek aan opgelegde sluitingstijden en aan de openluchtgedeeltes. In Nederland zijn beiden onderhevig aan zware regulering.

Beeld: Sisyphos rond 9 uur op zondagochtend.

DEEL DIT BERICHT