Home / Blog / Vooral mannen zijn slachtoffer van doxing

Vooral mannen zijn slachtoffer van doxing

LATER LEZEN

Doxing (of doxxing) betekent het online zetten van iemands privégegevens. Het is een eng idee dat iemand je telefoonnummer of adresgegevens publiceert, zodat kwaadwillenden je ook offline lastig kunnen vallen of identiteitsfraude kunnen plegen. In een recente studie [volledige toegang] is kwantitatief onderzocht wie slachtoffer van doxing worden en wie de daders zijn. De onderzoekers hopen met hun lopende onderzoek bij te dragen aan tools die slachtoffers beschermen.

NB: het betreft een paper dat in november op een conferentie is gepresenteerd en dus nog niet peer-reviewed is.

De onderzoekers verzamelden 1.737.887 posts van de sites pastebin.com, 4chan.org en 8ch.net, sites waarop regelmatig gedoxt wordt. Ze schreven software die hielp herkennen welke bestanden dox-bestanden betroffen, dat waren er in totaal 5.530. Daarvan werden er 464 met de hand gecodeerd.

Kenmerken van slachtoffers

  • De leeftijd ligt tussen de 10 en 74 jaar, met een gemiddelde leeftijd van 21,7;
  • Het zijn vooral mannen: 82,2%;
  • Bijna tweederde woont in de VS;
  • De gegevens die meestal openbaar gemaakt worden zijn de geboortedatum, de echte naam en NAW-gegevens. Daarnaast werd vaak informatie ingesloten over familieleden.
  • Minder vaak worden ook schoolnaam, gebruikersnaam, internetprovider, IP-adres, wachtwoorden, uiterlijke kenmerken, BSN-nummer, creditcardinformatie of andere financiele gegevens bekend gemaakt.

De slachtofferkenmerken zouden te maken kunnen hebben met de selectie van sites.

Motivaties van daders

In ongeveer een vijfde van de gevallen kon afgeleid worden waarom een persoon gedoxt werd. ‘Rechtvaardigheid’ werd daarbij het meest genoemd (14,7% van doxes waarbij een motivatie was gegeven). Het ging dan bijvoorbeeld om mensen die anderen hadden gescamd. Daarnaast kwam wraak het meeste voor (11,2%): omdat iemand een partner had ‘gestolen’ of omdat iemand een aandachtshoer was geweest. Veel minder vaak werd politiek genoemd (1,1%), bijvoorbeeld het ousten van leden van de Ku Klux Klan.

DEEL DIT BERICHT