Home / Blog / Waarom technologie voor ouderen vaak zo lelijk is

Waarom technologie voor ouderen vaak zo lelijk is

LATER LEZEN

Een rollator lijkt me hartstikke praktisch. Het helpt met lopen en als je moe bent, kunnen even lekker zitten. De dingen zijn echter onooglijk lelijk, om duidelijke redenen. Als ik een hippe oudere er achter eentje zie schuifelen, hoop ik altijd dat zaken anders zijn als ik straks slecht ter been ben. Waarom worden spullen voor ouderen niet mooier ontworpen?

Een stuk op MIT Technology Review richt zich op precies die vraag, en hoe het beter kan. Het probleem ligt bij de verkeerde gedachten die ontwerpers hebben over ouderen. Zij denken volgens de auteur dat mensen van boven de 60 niet geïnteresseerd zijn in esthetiek en design. Dat heeft desastreuze gevolgen voor als het bijvoorbeeld gaat om gezondheidsgerelateerde technologie, want:

“Presented with products that are ‘brown, beige, and boring’, many older people will forgo convenience for dignity.”

Stanford heeft een speciaal Center on Longevity dat zich richt op technologie voor de oudere consument. Onderdeel daarvan is praten met ouderen, om te zien wat zij mooi en prettig vinden. Zulke ‘workshops’ werken: de deelnemende ontwerpers zagen na afloop oudere consumenten op minder stereotiepe wijze en meer als individuen met een heterogene smaak en behoeften.

TAGS
DEEL DIT BERICHT