Home / Blog / Hoe het nu gaat met de metalheads uit de jaren 80

Hoe het nu gaat met de metalheads uit de jaren 80

LATER LEZEN

Gisteren schreef ik hier over hoe heavy metal fans, groupies en bandleden hun jeugd in deze subcultuur beleefd hebben. De eerste auteur van die studie, Tasha Howe, publiceerde ook samen met anderen een onderzoek [abstract] naar hoe het dertig jaar later gaat met deze groep. Over heavy metal bestonden toentertijd grote zorgen – drugsgebruik, wilde seks, zelfmoord – en het is dus interessant om te kijken of metalheads een slechter leven hebben gehad dan hun niet-metal leeftijdsgenoten.

De respondenten bestonden uit dezelfde groep als het onderzoek dat ik gisteren besprak, dus 144 mensen die zich voornamelijk bevonden in de Los Angeles/Hollywood 1980s metal scene. Zij zijn vergeleken met leeftijdsgenoten die toen niet van heavy metal hielden, en een controlegroep van studenten.

Tevreden levens
Groupies hadden vaker ervaringen meegemaakt als gescheiden ouders, een alcoholistische of criminele ouder en huislijk geweld, maar dit verschil is klein. De niet-metal leeftijdsgenoten hadden van alle groepen het vaakst verwaarlozing door de moeder meegemaakt. De onderzoekers vonden geen verschillen in zelfmoordpogingen in de jeugd, leeftijd van eerste seksuele ervaring of alcoholproblemen. Alle metalheads dronken vroeger wel meer dan de andere groepen.

De vijf groepen verschillen niet als het gaat om huidig geluk. Opvallend is dat de drie groepen metalheads een gelukkigere jeugd hebben gehad dan hun niet-metal leeftijdsgenoten en studenten. De metalheads geven ook aan minder spijt te hebben van de ervaringen uit hun jeugd, waarbij ongeveer een derde zegt ergens spijt van te hebben tegenover 45 procent van de studenten en 51 procent van de niet-metal leeftijdsgenoten. Die laatste groep zocht het vaakst therapie voor emotionele problemen gedurende hun levens.

Alle groepen zijn relatief hoog opgeleid. De muzikanten verdienen het meeste, de studenten – logischerwijs – het minste.

De muzikanten scoren het hoogst op sensatie zoeken, een bekende maat uit de psychologie. De studentengroep, de jongste groep, vertoont de kenmerken die we vaker zien bij jongeren: hypomanie, sensatie zoeken, weinig extraversie. Volgens de onderzoekers zou dit erop kunnen wijzen dat je stemming minder extreem wordt als je ouder wordt – en waarom zou dat inderdaad niet ook opgaan voor groupies en muzikanten?

Implicaties
De metalheads hebben de sex, drugs, and rock-n-roll-lifestyle geleefd en dat was op dat moment niet de meest gezonde keuze. Aan de andere kant, nu ze van middelbare leeftijd zijn gaat het goed met ze en kijken ze terug op een mooie tijd. De auteurs besluiten:

“These findings suggest that fringe style cultures can attract troubled youth who may engage in risky behaviors, but that they also may serve a protective function as a source of kinship and connection for youth seeking to solidify their identity development.”

Er is veel onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van muziekgenres als metal en hiphop, maar oorzakelijke verbanden (‘van genre X word je Y’) zijn nooit gevonden. Er zijn wel correlaties, dus bijvoorbeeld dat bepaalde gedragingen als vandalisme vaker voorkomen bij fans van ‘luide’ genres. Wetenschappers vermoeden dat zo’n verband ook de andere kant op kan werken: jongeren met problemen vinden in bepaalde muzieksoorten een uitlaatklep. Ook dit onderzoek wijst daarop.

DEEL DIT BERICHT